open-navfaktor-logo
search
O novim odlukama
Duvnjak: Da li su nekadašnji radikalni ultimatumi HDZ-a danas postali demokratska rješenja OHR-a i "Trojke"
Ogromna šteta po demokratske procese i vladavinu prava napravila bi se nekom novom "ad hoc" intervencijom međunarodne zajednice, rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, član Glavnog odbora SDA, komentirajući informacije koje su se pojavile u javnosti kako bi visoki predstavnik u BiH Christan Schmidt mogao ponovo intervenirati, mijenjati Ustav FBiH, a sve kako bi omogućio HDZ-u i strankama okupljenim oko SDP-a da formiraju Vladu Federacije. 
28.03.2023. u 12:04
get url
text

Poručio je Schmidtu "da zaustavi daljnje rušenje sopstvenog ugleda i kredibiliteta institucije visokog predstavnika kroz donošenje besmislenih partikularnih odluka".

Naime, nametanje visokog predstavnka bi moglo ići u smjeru da predsjednik i potpredsjednik mogu imenovati premijera FBiH bez saglasnosti drugog potpredsjednika ako on ne dobije dvotrećinsku podršku u svom Klubu u Domu naroda FBiH te i u kantonu sa najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

OHR ne smije postati politička VAR soba 

- Premda sam član Glavnog odbora SDA BiH, bivši šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i dugogodišnji zastupnik, u ovom složenom političkom trenutku, teško mi je išta smisleno kazati, pogotovo komentirati nezvanične informacije.

Jedina racionalna i odgovorna reakcija može ići u pravcu poziva za preuzimanje odgovornosti domaćih političkih faktora. Pobjednici izbora moraju u postojećim ustavno-pravnim okvirima, političkim dijalogom, pronaći funkcionalna rješenja u cilju formiranja stabilne i efikasne entitetske vlasti.

Ogromna šteta po demokratske procese i vladavinu prava napravila bi se nekom novom "ad hoc" intervencijom međunarodne zajednice. Neviđeni presedan ogledao bi se u činjenici da su u jednom dijelu države Bosne i Hercegovine, entitetu FBiH izbori raspisani i održani po jednim pravilima (ustavu i Izbornom zakonu), da se Parlament popunjavao po drugim pravilima donesenim na dan izbora i da se eventualno federalna vlada formira po trećim, dopunjenim postizbornim pravilima - kazao je Duvnjak i dodao:

- Ovo je kao neka noćna mora. Ne mogu vjerovati da se može uraditi ovakva destrukcija i obesmišljavanje političkog života. OHR ne smije postati politička VAR soba u kojoj pojedine diplomate i ambasadori pola godine nakon završetka izborne utakmice prekrajaju političke sudbine, donose nove odluke, dosuđuju penale i crvene kartone protiv onih koji su cijelo vrijeme igrali fer a naknadno upisuju golove za one koji su igrali grubo, kršili pravila igre i sad samo čekaju da ih OHR sudija trajno parkira u vlast.

Naglašava kako bi amaterizam i avanturizam u pristupu rješavanja ozbiljnih sistemskih pitanja bili ohrabrenje antidržavnim politikama da nastave svoje razorno djelovanje.

- Među prvima sam zvanično iznio stav o nametnutim oktobarskim Schmidtovim amandmanima i javno pohvalio neka od rješenja, poput deblokade Ustavnog suda, reduciranja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa ili onemogućavanja blokada prilikom konstituisanja Doma naroda.

Gospodin Schmidt dolazi iz Njemačke, stuba EU, ozbiljne demokratije u kojoj se poštuju građanska i politička prava... Njemački narod pamtimo po pomoći tokom agresije kada je u Bosni i našim prognanicima bilo najteže. To su uz Amerikance naši najvažniji saveznici i zato smatram da se Schmidt mora izdići iznad bh. dnevnopolitičkih previranja.

Držim da se radi o iskusnom diplomati koji mora pokazati jasan otpor prema svim nedemokratskim pritiscima što očigledno dolaze iz susjedstva - govori Duvnjak i naglašava kako međunarodna zajednica nema potrebe, a pogotovo opravdanja, da se na jedan neprincipijelan način miješa u rasplet unutrašnje političike krize.

Negiranje volje građana 

- OHR mora davati doprinos jačanju integracija u našem društvu, a ne produbljivati etničke podjele i spuštati nivo odlučivanja o državnim i entitetskim pitanjima na tri loko regije (rješenja koja zlosutno podsjećaju na tri etničke izborne jedinice).

Naglas razmišljam, da li se na ovaj način amnestiraju oni koji su nas držali u blokadi kao taoce zadnje četiri godine ispostavljajući nam ultimatume da bi formirali vlast po njihovim interesima!? Da li su nekadašnji radikalni ultimatumi HDZ-a danas postali demokratska rješenja OHR-a i "Trojke"?

Da li je licemjerna "Trojka" (SDP, NIP i NS) zarad šićara nekoliko pozicija spremna trajno legalizirati HDZ-HNS agendu i na taj način otvoreno podržati aparthejd, etničke podjele i političko jačanje Čovića, glavnog Dodikovog partnera? Gdje su u svemu ovome interesi države i svih građana? Gdje se izgubila vizija građanske proeuropske Bosne i Hercegovine? Otkud borci za progresivnu, pravednu i socijaldemokratsku državu završiše u zagrljaju proruskih trabanata, negatora genocida, crnolistaša i separatista - pita Duvnjak i dodaje:

- Da budem do kraja jasan, kao član Glavnog odbora SDA vitalni interes naše države i naroda nije očuvanje SDA, niti bilo koje druge stranke u vlasti po svaku cijenu, ali je opasan presedan koji ide u pravcu destabilizacije prilika uzurpiranje ustava i zakona te negiranje volje građana i nipodaštavanje političkog kapaciteta koji u ovom momentu u realnom političkom životu (većina u Klubu Bošnjaka, potpredsjednik FBiH, najjača stranka u Zastupničkom domu FBiH) ima Stranka demokratske akcije.

Poručuje kako svi treba da se uozbilje i ojačaju konkretne napore sa važećim regulama i rezultatima izbora formiraju novu Vladu FBiH.

Besmislene partikularne odluke 

- Možda nakon isteka godine dana od izbora se može i Parlament raspustiti ako ne bude funkcionalne parlamentarne većine i saglasnosti svih u rukovodstvu Federacije oko imenovanja Vlade, neka možda OHR razmisli o ovome.

Podsjećam da je SDA spremna podržati hitno usvajanje amandmana na Ustav FBiH koje će omogućiti da se Vlada FBiH izabere implementacijom volje većine u Parlamentu FBiH, bez obzira što bi to u mandatu 2022-2026 sigurno vodilo formiranju novog saziva Vlade FBiH bez SDA.

Ako budem imao priliku Schmidtu bih lično kazao da zaustavi daljnje rušenje sopstvenog ugleda i kredibiliteta institucije visokog predstavnika kroz donošenje besmislenih partikularnih odluka. OHR je ozbiljna institucija koju moramo poštovati jer ima uporište u dejtonskom ustavu, ali OHR nije VAR soba koja donosi odluke po mjeri i interesu bilo kojeg političkog aktera u državi Bosni i Hercegovini - kazao je na kraju Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.