open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak: Danas će u Dom naroda biti upućene dopune Zakona o električnoj energiji, tražimo vanrednu sjednicu
Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji je usvojen prije nekoliko dana u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, danas će biti upućen u Dom naroda FBiH, rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, koji će biti i predlagač ovog zakona.
23.12.2021. u 12:45
get url
text

Kaže kako će tražiti da se naredne sedmice održi sjednica Doma naroda FBiH na kojoj bi se pored ovog zakona našle i izmjene Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i izmjene Zakona o PIO-u.

Problem cijena električne energije 

- Tokom dana ću zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH uputiti u Dom naroda i uz taj zakon ću napisati propratno pismo u vezi sa zahtjevom da se što prije održi sjednica Doma naroda na kojoj bi se taj zakon razmatrao. Zakon je od izuzetne važnosti za naše građane, za privredne subjekte u Federaciji, a tiče se tog problema cijena električne energije. Tražit ćemo da se sjednica održi do Nove godine - govori nam Duvnjak.

Dodaje kako će delegati SDA najvjerovatnije preuzeti i da jedan ili više njih budu predlagači izmjena Zakona o pravima branilaca i članova njihovih poridica, a kojima se povećava dodatak na njegu i pomoć drugog lica ratnim vojnim invalidima paraplegičarima.

- Naravno da bi se na toj sjednici trebalo da nađu izmjene Zakona o PIO-u čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, a kojim se po povoljnim uvjetima omogućava vanredno povećanje penzija u Federaciji. Dakle, ako bude razumijevanja i političke podrške članova Kolegija Doma naroda FBiH, postoji mogućnost da se na toj nekoj vanredno sjednici razmatraju svi navedeni zakonski akti koji su od ogromnog interesa za građane, posebno za životni standard penzionera, RVI, privredu. U ime Kluba delegata bošnjačkog naroda tražit ćemo sazivanje vanredne sjednice naredne sedmice. Ukoliko ne bude volje, onda ništa prije sredine januara kada bi na dnevnom redu trebalo da se nađe prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu - rekao nam je Duvnjak.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Pojedinim privrednicima struja je poskupjela 240 posto, uništit će privredu

Podsjećamo, i Udruženje poslodavaca je tražilo hitno zakazivanje sjednice Doma naroda FBiH na kojoj bi se usvojile dopune Zakona o električnoj energiji.

Poskupljenje iznad 200 posto 

Ovim dopunama bi Vlada FBiH mogla posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijena snabdijevanja električnom energijom. Podsjećamo, mnogi poslodavaci su posljednjih mjeseci dobili ugovore o električnoj po mnogo višoj cijeni, negdje je to poskupljenje išlo i iznad 200 posto, u odnosu na raniju cijenu.

Poslodavci naglašavaju da povećanje ne smije ići iznad 20 posto, u suprotnom će doći do otpuštanja radnika, gašenja firmi, pada životnog standarda...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.