open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Duvnjak: Izjava Bradare je zloslutna, neka "Osmorka" odgovori javnosti šta je obećala
Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zloslutnom je nazvao izjavu Lidije Bradare, članice HDZ-a i Predsjedništva HNS-a, kako je "Izborni zakon test njihovih odnosa sa 'Osmorkom'".
19.12.2022. u 13:57
get url
text

Kaže kako je "Osmorka" dužna javnosti reći šta su obećali Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

VEZANI TEKST - Bradara: Izborni zakon je test naših odnosa sa "Osmorkom"

- Izjava Bradare je zloslutna u smislu da na mala vrata najavljuje izmjene Izbornog zakona koje bi pogodovale HDZ-u, a bile na štetu građana ove države. Na taj način bi se ugrozila osnovna demokratska načela i građanske vrijednosti. Faktički kroz HDZ-ovo poimanje izmjena i dopuna Izbornog zakona dobili bi de facto treći entitet.

Kroz izborno zakonodavstvo bi se promovirao na mala vrata treći entitet. Jer kada se osigura takav jedan mehanizam predstavljanja koje nije u skladu sa demokratskim načelima i građanskim vrijednostima, koje onemogućava jednaku vrijednost glasa svakog građanina ove zemlje, onda se na taj način omogućava donošenje neustavnih rješenja koja vode ka trećem entitetu.

Ja ne mogu da vjerujem da bi ijedna stranka koja sebe naziva probosanskom, bila spremna na takvu vrstu izdaje i građana ove zemlje i Ustava ove zemlje. Jer Ustav ove zemlje dozvoljava svakom građaninu da se kandiduje, da glasa, da bira i da bude biran i da u tome svemu postoje neke prepreke koje trebamo otklanjati na našem evropskom putu, a to su implementacija domaćih i međunarodnih presuda i te presude idu u pravcu osiguranja zaštite i pozicije prava svih građana, da se mogu kandidovati bez obzira na to gdje žive.

Dakle, i Srbi u FBiH da mogu biti članovi Predsjedništva i Hrvati i Bošnjaci u RS-u... Po Bradarinim zamislima, idejama ili vizijama njenim i HDZ-a, ne samo da ne bi implementirali ove presude nego bi uveli anticivilizacijske i aparthejd tekovine u naš Izborni zakon, što je totalno neprihvatljivo - poručio je Duvnjak i dodao:

- Neka "Osmorka" da odgovor šta su obećali Dodiku i Čoviću pa su prihvatili njihovu ruku. Evo neka odgovore javnosti, ne moraju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.