open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda KS se neće umanjiti 140 već 90 miliona KM
Da li će se Kantonu Sarajevo u narednoj godini umanjiti oko 90 miliona KM od raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH, znat će se u četvrtak, 17. februara, na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Prijedlog zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH ranije je usvojen na Zastupničkom domu FBiH.
16.02.2022. u 07:49
get url
text

Izmjene zakona, na koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala negativno mišljenje, pokrenuli su federalni parlamentarci uz pojašnjenje da je godinama Kanton Sarajevo povlašten kod raspodjele javnih prihoda, zbog čega su drugi kantoni zakinuti.

"Ne interesuju me njihove interpretacije"

Ovakvim izmjenama se usprotivio Kanton Sarajevo, pojedini političari koji dolaze iz ovog kantona iznijeli su u javnost da se na ovaj način Sarajevskom kantonu u narednoj godini neće umanjiti 90 miliona KM već oko 140 KM, a da od novca "oduzetog" KS ostali kantoni neće ništa dobiti.

VEZANI TEKST - Konaković: Sarajevo gubi 150 miliona KM, bit će to pobjeda HDZ-a i nagrada za neplatiše PDV-a

- Ne interesuju me njihove interpretacije, nego ono što je slovo zakona. Potpuno je jasno kako kolege iz Kantona Sarajevo brane svoje političke i finansijske dosegnute pozicije koje imaju kroz ostvarivanje pondera 2. Koliko god oni branili tu poziciju i opravdavali je time što je u Sarajevu najviše uplata PDV, najviše evidentirana krajnja potrošnja...

Sve su to dakle kriteriji, argumenti koji ne govore i ne pomažu da riješimo glavno pitanje koji bi morao riješiti zakon o raspodjeli javnih prihoda, a to je ravnopravan tretman svih građana u FBiH, a on se može osigurati najviše kroz pravednu distribuciju ovih poreza, pogotovo indirektnih, odnosno PDV-a - govori za Faktor Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je jedan od predlagača izmjena zakona.

Dodaje kako ne može adut KS ili bilo kojeg kantona, biti samo PDV ili bilo šta drugo, zato što se onda stavlja u prvi plan samo ekonomski kriterij.

"Gdje u kriterijima stoji krajnja potrošnja"?

- A mi govorimo o jednoj društvenoj zajednici kao što je država. Govorimo o zajednici u kojoj smo upućeni jedni na druge, u kojoj moraju vladati načela i vrijednosti socijalne pravde, solidarnosti, jednakopravnosti. Ja pitam sve nas, u postojećem zakonu gdje imamo kriterije koji su statički, demografski, broj stanovnika, površina kantona, broj učenika osnovnih i srednjih škola, i ove neke korektivne pondere.

Da vas pitam, gdje u tim kriterijima stoji PDV, krajnja potrošnja i bruto domaći proizvod!? Ima li negdje da piše ijedan od ta tri kriterija? Ima li negdje da nam neko može suvislo i argumentovano da odbrani sintagmu "posebne rashodovne potrebe", šta znače? Radi se o raspodjeli novca, kada se radi o tome, onda bi načini, principi i kriteriji za tu raspodjelu morali biti precizni, jasni i ne bi se smjeli tumačiti na više načina - kaže Duvnjak i dodaje:

- Evo mi se slažemo i složili smo se nakon javne rasprave, da Sarajevu ne treba ukinuti ponder 2 na 1, nego ga treba reducirati da ne bude nagli pad, sa 2 na 1,5, a onda na 1,3 i tu se treba zaustaviti. I mi smatramo isto tako, argumentirali su nam jer daju podršku za određene institucije kulture, za određene sportske reprezentacije od značaja koje nažalost ne finansira država, a trebalo bi. Mi smo to uvažili i stoga smo kazali da ova redukcija pondera ne ide sa 2 na 1, već na 1,5 i u konačnici na 1,3.

Kanton Sarajevo neće osjetiti izmjene zakona 

Upitali smo da li će usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda Kantonu Sarajevo biti umanjeno 90 miliona KM ili 140 miliona KM.

- Što se tiče prve godine, taj rez je od nekih 90-ak miliona KM - rekao nam je Duvnjak.

Razgovarali smo i sa Senadom Ahmetovićem, delegatom u Domu naroda FBiH. 

- Mislim da će biti usvojen pravedniji Zakon o raspodjeli javnih prihoda, a Kanton Sarajevo kao zamajac cijele privrede neće to osjetiti na način na koji se predstavlja u medijima. Realno gledano u budućnosti je očekivati poskupljenja svega, pa ekonomski gledano iako porazno, sami prihodi će biti veći, a time će se kompenzirati smanjenje pondera, ali ukoliko se pokaže da nije pravedno prema bilo kojem kantonu, uvijek se može korigovati - mišljenja je Ahmetović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.