open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Javni prostor zagušen izjavama koje su više političke nego što nude konkretne mjere
U trenucima teške epidemiološke situacije u Federacije kada je Vlada FBiH, nakon što je država zakazala u nabavci vakcina, potražila rješenje, kada Zastupnički dom FBiH održava tematsku sjednicu u čijem fokusu je epidemiološka situacija, postavlja se pitanje šta je sa Domom naroda FBiH.
20.03.2021. u 10:59
get url
text

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH, za Faktor kaže da delegati ne bježe od odgovornosti i da ako je potrebno, će biti u neprestanom zasjedanju, ali smatra da je u ovom trenutku u fokusu izvršna vlast i njihovi potezi.

- Suzdržavat ću se od svih komentara i izjava koji ne mogu pomoći u onim konkretnim operativno-organizacijskim stvarima, u vezi s borbom protiv ove pandemije. Mislim tu i na mjere koje se odnose na krizne štabove, segment u vezi s nabavkom vakcina, plan vakcinacije. To nije moja nezainteresovanost, ne daj Bože bježanje od odgovornosti koju imamo i mi kao nosici zakonodavne vlasti u FBiH. Jer ovo je zaista vrijeme u kojem se moraju donositi konkretne mjere i raditi u punom kapacitetu. Ako u svemu tome ima potrebe da Parlament FBiH da svoj doprinos kroz usvajanje određenog propisa, izmjene i dopune nekog zakona ili druge odluke koja se tiče zakonodavnog ovlaštenja, ja mislim da moramo biti spremni 24 sata, sedam dana u sedmici da smo na dispoziciji i online i fizički - rekao nam je Duvnjak.

Dodaje kako je javni prestor zagušen izjavama koje su više političke nego što nude konkretne mjere za izlazak iz teške situcije.

- Pozivam na hitno odgovorno djelovanje svih onih od Vlade FBiH do Parlamenta FBiH da jedni druge ne prozivamo, nadmudrujemo, gubimo svi na vremenu, gube građani, u opasnosti smo svi. Umiru nam ljudi. Danas je dženaza djevojci Zeničanki iz mahale u kojoj sam odrastao, u 33. godini je izgubila bitku sa koronom. Širom Federacije ljudi oplakuju svoje najmilije. Do daljnjeg stavljam se na raspolaganje u skladu sa ovlaštenjem i pozicijom parlamentarca da se donose bitne odluke, ali težište aktivnosti je na izvršnim organima koji imaju konkretne nadležnosti - rekao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.