open-navfaktor-logo
search
Omalovažavanje žrtava
Duvnjak: Košarac koji krši Zakon o grbu i zastavi svojim provokativnim pitanjima truje javni prostor
Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) koji ne propušta priliku da kod svakog službenog, protokolarnog susreta istakne i zastavu manjeg bh. entiteta RS, kršeći Zakon o grbu i zastavi, našao je za shodno da pita "na osnovu kojeg akta ili naloga su zastave Bosne i Hercegovine 11. jula bile spuštene na pola koplja na zgradama institucija Bosne i Hercegovine".
14.07.2023. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD-ov Košarac pita: Ko je 11. jula spustio zastave BiH na pola koplja bez saglasnosti Vijeća ministara?

- Njegov upit je provokativan i predstavlja neku vrstu sekundarne viktimizacije žrtava genocida. Na ovaj način omalovažavaju se žrtve i ugrožava dostojanstvo njihovih porodica, dodatno se izaziva razdor i netrpeljivot u bh. društvu - rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, bivši predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Hipnotisani Dodikovim narativom 

On je imao nekoliko pitanja za Košarca.

- Zašto dodatno truje javni prostor u našoj zemlji? Zašto ako već nije dao glas da se u cijeloj državi proglasi Dan žalosti, na ovaj ružan način izaziva dodatne tenzije? Nažalost i ovi mlađi, nekada perspektivni i proevropski političari iz RS-a su hipnotisani Dodikovim narativom i inficirani virusom nacionalizma koji će najmanje dobra donijeti narodu kojeg loše predstavljaju - kazao je Duvnjak.

Osvrnuo se na permanentno isticanje zastave RS-a Košarca kod protokolarnih, službenih susreta.

- A što se tiče obilježja na službenim i protokolarnim susretima, na sceni je omalovažavanje države Bosne i Hercegovine i kršenje Zakona o grbu i zastavi Bosne i Hercegovine. Koliko god je njegovo ponašanje nedržavničko i protivzakonito, zabrinjava da mi nemamo adekvatan odgovor da se zaustavi. Ovo se podhitno mora sankcionisati - poručio je Duvnjak.

Entiteta nema bez države Bosne i Hercegovine 

Zatražili smo i komentar Dženana Đonlagića, delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

- Čovjek koliko god potone u sumrak i dok stoji na strani anticivilizacijskih vrijednosti možda se jednog dana i izvuče iz tog sunovrata, ali samo kada se suoči sa jedinom istinom da je u Srebrenici presuđen genocid. Ovu činjenicu naprosto znaju svi koji neguju civilizacijske vrijednosti. 

Država Bosna i Hercegovina je starija od sviju nas. Bila je, sada je i dok je svijeta i vijeka bit će država. Entitet RS to nije i nikada neće biti. Država Bosna i Hercegovina može i bez entiteta, ali entiteta nema bez države Bosne i Hercegovine. Kristalno jasno - poručio je Džonlagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.