open-navfaktor-logo
search
Schmidtovi amandmani
Duvnjak o Domu naroda FBiH: Nije dobro za "obračun" delegata koristiti popis iz 2013. godine
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine umjesto dosadašnjih 58 delegata brojat će 80, a prema amandmanima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koje je nametnuo 2. oktobra.
08.11.2022. u 18:00
get url
text

O načinu biranja delegata u kantonalnim skupštinama Centralna izborna komisija BiH je 4. novembra donijela "uputstvo". Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, upozorava kako nije dobro da se delegati "obračunavaju" prema popisu iz 2013. godine, umjesto prema popisu iz 1991. godine.

Nije implementiran Aneks 7

- Nakon što su se ovjerili rezultati izbora, slijedi konstituisanje novih deset kantonalnih skupština, a iz kojih će se birati po 23 Bošnjaka, Hrvata i Srbina kao i 11 iz reda ostalih po onoj formuli i odluci kako je donio CIK prije nekoliko dana.

Nije dobro da su se za ove obračune uzimali demografski podaci sa popisa stanovništva iz 2013. godine, a čime su se, ispada tako, legalizirale posljedice etničkog čišćenja jer je ranije kazano da se za sve popune u institucijama vlasti treba koristiti popis iz 1991. godine dok se ne okonča Aneks 7 Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na povratak.

Ni Parlamentarna skupština BiH, ni visoki predstavnik nisu proglasili implementiranim Aneks 7 jer on i nije okončan na terenu. Veoma je diskutabilno i zabrinjavajuće da se kao osnov za "obračun" ovih delegata koriste demografski podaci sa popisa 2013, a ne 1991. - govori nam Duvnjak.

Dodaje kako to jedino može promijeniti svojom odlukom Ustavni sud BiH.

- Ukoliko Ustavni sud BiH u međuvremenu ne donese drugu odluku i ne poništi ove amandmane, Dom naroda će se popunjavati po ovome kako je CIK sada donio. To znači da će se nedostajući broj Hrvata, Bošnjaka, Srba i ostalih iz pojedinih kantona popunjavati po uputstvu koji će isto donijeti CIK.

Budu li se pratili određeni rokovi i dinamika popunjavanja, oko nove godine bismo trebali imati novi saziv Doma naroda FBiH, a početkom decembra i novi saziv Zastupničkog doma, ukoliko Ustavni sud ne bi poništio ove amandmane - kaže Duvnjak.

Šta ako nema Bošnjaka u zapadnoj Hercegovini

Tražili smo da nam pobliže pojasni novi način popunjavanja Doma naroda FBiH.

- Uzet ćemo za primjer Zeničko-dobojski kanton. Sada iz ovog kantona idu četiri delegata iz bošnjačkog naroda. U prošlom mandatu su išla tri, od toga SDA je imala jednog. Tada je SDA imala trećinu, a sada će imati polovinu jer bi trebalo da ima dva delegata, a ostala dva će se birati među DF-om, SDP-om, NiP-om, NES-om... - govori Duvnjak i dodaje:

- Ako se dogodi da nema Bošnjaka u zapadnoj Hercegovini, onda će se taj nedostajući Bošnjak birati po uputstvu CIK-a. Isto je i ako nedostaje recimo Hrvat u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.