open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Očekujem skori nastavak sjednice od 27. maja, Novalić je s pravom povukao zakon
U narednih desetak dana, prema procjenama Jasmina Duvnjaka, šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, trebalo bi da se nastavi sjednica Doma od 27. maja koju je prekinuo predsjedavajući Tomislav Martinović na zahtjev Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda.
10.06.2021. u 09:59
get url
text

Podsjećamo, sjednicu je Martinović prekinuo jer je premijer FBiH Fadil Novalić povukao sa dnevnog reda Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a što je Martinović okarakterisao kao "presedan" u trenutku otvaranja ove tačke dnevnog reda.

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH, Martinović "šokiran" dopisom premijera Novalića

- Najprije, smatram da sjednicu Doma naroda FBiH uopće nije trebalo prekidati. Mi se ionako ne viđamo često, ne radimo intenzivno, da bismo propuštali priliku za rad i donošenje bitnih zakona i akata, barem za one za koje postoji saglasnost. Nažalost, predsjedavajući Tomsilav Martinović je iskoristio svoje autonomno pravo koje mu je dato po Poslovniku, i nakon što je premijer Fadil Novalić povukao potpuno opravdano ovu tačku s dnevnog reda, on je odlučio da prekine tu sjednicu. Što se tiče nastavka, iskreno očekujem da to bude najkasnije u narednih desetak dana i da nastavimo gdje smo stali - kazao nam je Duvnjak.

On se osvrnuo na zakon o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

- Što se tiče tog zakona, moram kazati da je potrebna jedna sistemska i kvalitetna podrška za konsolidaciju svih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Ovaj zakon koji smo mi imali u proceduri, usvojen je prije više od dvije godine na Vladi FBiH, prije pandemije, i nije razmatran na Zastupničkom domu FBiH. Zbog toga sam smatrao, a očigledno i premijer, da ovaj zakon treba vratiti na doradu gdje će se uraditi neke nove realnosti koje su u vezi sa spoznajama koje smo mi dobili i u ovoj borbi protiv pandemije. Kao što je poznato, taj udar pandemije nekako, uz kliničke centre, najviše je bio raspoređen na zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i neko buduće rješenje o konsolidaciji zdravstvenih ustanova mora adekvatno i njih da prepozna - govori Duvnjak i dodaje:

- Ovaj zakon treba biti izmijenjen u kontekstu da se općim i kantonalnim bolnicama poput onih u Zenici, Goraždu, Travniku, Bihaću, Orašju, Tešnju, unaprijedi pozicija, ojača sistemska podrška.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.