open-navfaktor-logo
search
Prijava protiv Dodika
Duvnjak saslušan u SIPA-i, za svjedoke naveo Heleza, Ademovića, Čovića i Kojovića
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH u prošlom sazivu Jasmin Duvnjak (SDA) danas je saslušan u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) povodom krivične prijave koju je u decembru podnio protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog navodnog psovanja genocida u Srebrenici na sastanku vladajuće koalicije u Konjicu u junu 2023.
25.01.2024. u 17:53
get url
text

U izjavi za Fenu, Duvnjak je istakao da negiranje genocida na takav prizeman način ne može nikako biti pravdan slobodom govora budući da takav govor mržnje potiče na nasilje, te direktno vrijeđa žrtve genocida i njihove porodice.

Naveo je da smatra da je Dodik time počinio krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti" iz Krivičnog zakona BiH.

Dodao je da je Dodik i sam priznao da je to uradio 23. jula 2023. u obraćanju novinarima povodom godišnjice Bitke na Kozari.

Duvnjak je rekao da je kao svjedoke pomenutog događaja naveo ministra odbrane BiH Zukana Heleza, delegata u Domu naroda PSBiH Kemala Ademovića, delegata u Domu naroda PSBiH Dragana Čovića i zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH Predraga Kojovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.