open-navfaktor-logo
search
Predložio zakon
Duvnjak: Sramotno je da se ovoliko dugo čeka na usvajanje zakona o registru pedofila
Prijedlog zakona o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH naći će se danas na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je prekinuta 26. jula.
21.12.2023. u 07:47
get url
text

Ovaj zakon je još u prošlom mandatu predložio tadašnji delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) sa kolegom Anerom Žuljevićem (SDP) i kolegicom Lanom Prlić (SDP).

Prvo Marin Vukoja pa prokišnjavanje sale 

- Sramotno je da se ovoliko dugo čeka na usvajanje ovog zakona. Prošli mandat imali smo pandemiju i političku blokadu zbog neuspostave nove vlasti i neimplementiranja rezultata izbora, ovaj mandat vladajućima je očigledno i sam uspjeh da se sastanu. Prvo Marin Vukoja pa onda prokišnjavanje sale. Početna euforija nametnute vlasti je splasnula.

Iskreno se nadam da će barem postići političku volju za zakon čiji smo predlagači kolege iz SDP-a Lana Prlić i Aner Žuljević i ja iz SDA, a čiji je fokus briga o najmlađim članovima društva, zaštita zdravlja i integriteta djece i mladih - kazao je na početku razgovora za Faktor Duvnjak i dodao:

- Svjedoci smo, nažalost, da je spomenuta vrsta društveno štetnog ponašanja sve prisutnija i u našem društvu, što dodatno potcrtava obavezu nadležnih vlasti da to pitanje zakonski reguliraju te što istovremeno predstavlja obavezu BiH i njenih entiteta u skladu sa ranije preuzetim međunarodnim konvencijama.

Ukazuje da je uspostava registra pedofila postala međunarodno-pravni standard i obaveza zemalja koje su ratificirale Konvenciju Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

- Suština je uspostava registra kao dugoročne baze podataka u Federaciji BiH o osuđenim pedofilima. Registar treba da sadrži podatke o imenu i prezimenu osuđenog, mjestu, općini i državi rođenja, jedinstvenom matičnom broju kao i detaljima značajnim za fizičko prepoznavanje i fotografijama lika osuđenog.

Registar bi vodila policija, a ako ima opravdanog interesa, podaci bi mogli biti ustupljeni organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koja imaju neposredan kontakt sa djecom kao i drugim organima, organizacijama i ustanovama nadležnim za vođenje postupaka zaštite prava i interesa djece - objašnjava Duvnjak.

Pažnja kod zapošljavanja osoba koje će biti u kontaktu sa djecom 

Kaže kako su subjekti obavezni da prilikom prijema u radni odnos ili angažovanja određene osobe za obavljanje poslova koji dovode do neposrednog kontakta sa djecom, zatraže od nadležnog organa za vođenje registra podataka da li je ta osoba upisana u registar.

- Ukoliko osoba za koju se traže podaci nije upisana u kaznenoj evidenciji koja se vodi u FBiH, organ nadležan za vođenje registra obavezno će zatražiti podatke o osuđivanosti za krivična djela iz člana 2. ovog zakona od nadležnog organa koji tu evidenciju vodi.

Osuđeni pedofili morali bi se nakon izdržavanja kazne zatvora obavezno javljati redovno nadležnoj policiji i ne bi smjeli posjećivati škole, vrtiće, igrališta, igraonice, dječije manifestacije... U slučaju putovanja van mjesta stanovanja, najkasnije 24 sata prije puta bi morali o tome obavijestiti nadležne te navesti odredište i dužinu putovanja - ispričao je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.