open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak: Sretan sam što set boračkih zakona stupa na snagu na Dan Armije RBiH
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak kazao je za Faktor kako je izuzetno sretan što će set zakona kojima se popravlja status velikog broja boračkih kategorija stupiti sutra na snagu, na 30. godišnjicu od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Duvnjak je bio i predlagač izmjena nekoliko boračkih zakona u Parlamentu FBiH.
14.04.2022. u 17:20
get url
text

"Naša Armija je branila i odbranila domovinu" 

- Skoro deceniju je trajala borba da se poveća naknada za tuđu njegu i pomoć za najtežu kategoriju RVI 100 posto Armije RBiH (oko 600 boraca) koji imaju teška oštećenja zdravlja i potrebu za stalnim pratiocima i cjelodnevnom pomoći. Ovim zakonom smo značajno unaprijedili status i materijalna prava (dodatnih pet miliona KM) ove kategorije RVI.

Usvojene su i izmjene Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju čiji smo predlagači bili kolega Zijat Mušić iz Zastupičkog doma FBiH i ja. Novim zakonom omogućava se jednakopravan tretman svih penzionera u FBiH te otklanja višegodišnja nepravda i diskriminacija koja je postojala između korisnika penzija po Zakonu o PIO-u i Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca.

Od sada sva usklađivaja rasta penzija bit će jednaka za sve penzionere. Oni mogu očekivati nakon zakonskog usklađivanja 15. aprila značajnije uvećanje penzija - govori Duvnjak i dodaje:

- Kao jedan od supredlagača ovih zakona, na kojima smo radili skoro dvije godine, mogu kazati da sam sretan i ponosan što smo ovaj parlamentarni zadatak okončali uoči 15. aprila, obilježavanja 30. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Naša Armija je branila i odbranila domovinu i obraz, heroji i junaci slobodarske Armije RBiH zaslužuju trajnu zahvalnost i počast današnje i svih budućih generacija.

Tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata se moraju afirmisati, a herojstvo branilaca domovine mora nam biti inspiracija, snaga i motiv da istrajemo u borbi sa svim izazovima i problemima koje nosi današnje vrijeme.

"Ne smijemo zaboraviti najzaslužnije"

Razgovarali smo i sa Zijatom Mušićem, zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH, a koji je i ratni komandant Armije RBiH.

- Svaki pomak u poboljšanju prava i statusa boraca za mene znači da nismo i ne smijemo zaboraviti one koji su najzaslužniji za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je prilika, kroz odgovoran parlamentarni rad i konkretne rezultate, da svakom našem pripadniku od vojnika do generala naše časne Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitam 30. godišnjicu. Nastavljamo raditi na daljnjem unapređenju njihovog standarda i otklanjanju preostalih nepravdi. Najčasnija generacija Bosanaca i Hercegovaca je to zaslužila - naglasio je Mušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.