open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Tražimo da se u budžetu FBiH za Memorijalni centar Srebrenica planira milion KM
Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji čini 17 delegata iz SDA, SBiH, SBB, SDP, A-SDA, NIP, PDA, uputit će prijedlog prema premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ministrici finansija u Vladi Federacije BiH Jelki Milićević da se u budžet FBiH za 2022. godinu ugradi stavka za podršku rada i djelovanja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, u iznosu od 1.000.000 KM.
24.12.2021. u 20:19
get url
text
Jasmin Duvnjak
Jasmin Duvnjak

Oni traže da ta stavka postane stalna, sistemska podrška Memorijalnom centru.

Konkretan doprinos borbi za pravdu 

- Stalna sistemska podrška za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kroz osiguranje direktne budžetske pozicije predstavlja naš civilizacijski odnos prema žrtvama genocida, te konkretan doprinos borbi za mir, pravdu i promociju istine, te prevenciju sukoba i netrpeljivosti.

Pružanjem podrške bio bi osiguran nesmetan rad Memorijalnog centra u smislu rekonstrukcije i konzervacije objekata, te razvijanja naučno-istraživačkih projekata kao i muzejske djelatnosti - objašnjava za Faktor Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Ukazuje da je Memorijalni centar mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine

Afirmacija istine, kulture sjećanja 

- U Memorijalnom centru posebna se pažnja pridaje stalnoj istraživačkoj djelatnosti, a naročito u segmentima prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida, svjedočenja, analizama relevantnih presuda i krivičnog gonjenja odgovornih za genocid i zločine protiv čovječnosti. Radi na borbi protiv negiranja genocida, izdaje publikacije, videosadržaje i kontinuirano razvija grafike, podiže svijest o genocidu.

Mi smo posjetili Memorijalni centar Potočari i uvjerili se da im je potrebna kontinuirana finansijska podrška za arhivu, dokumentaciono-istraživački centar, naučno-istraživačke radove, ali i sve druge vrste aktivnosti na polju borbe za afirmaciju istine, kulture sjećanja, a u svrhu prevencije sukoba, netrpeljivosti, mržnje, svih onih stvari koje su društveno štetne i koje ugrožavaju mir i normalan život u Bosni i Hercegovini - kazao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.