open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Duvnjak: Tražit ću da se na dnevni red stavi Prijedlog zakona o gasovodu koji je važan, osigurava alternativu
Jasmin Duvnjak, član Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda, tražit će od predsjedavajućeg Doma naroda Tomislava Martinovića da dnevni red vanredne sjednice koja je zakazana za 24. mart dopuni sa Prijedlogom zakona o gasovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska".
21.03.2022. u 21:09
get url
text

Duvnjak za Faktor pojašnjava da realizacija ovog zakona osigurava alternativne pravce dovoda plina, a čime se oslobađamo potpune ovisnosti od Rusije.

Zakon je usvojen na Zastupničkom domu 

- Smatram da je ovo jedan od strateški najbitnijih projekata u energetici naše zemlje, koji osigurava alternativne pravce za dovod plina. Na ovaj način jednim dijelom se oslobađamo potpune ovisnosti od Rusije, bez obzira na to da li plin dolazio Turskim tokom ili preko Ukrajine i Mađarske.

Zakon o gasovodu smo usvojili u formi nacrta na Domu naroda prije više od godinu, a Zastupnički dom je čak prije nekoliko mjeseci usvojio zakon i u konačnoj formi prijedloga. "Južna interkonekcija" ključna je za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije, kao i za diverzifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom - kazao nam je Duvnjak i dodao:

- Razlog za realizaciju ovog projekta nije samo činjenica da je Federacija BiH zavisna o samo jednom izvoru i pravcu snabdijevanja, već i u tome što postojeći gasovod, izgrađen 1979. godine, karakterišu zastarjelost te velika opterećenost tokom zimskog perioda kada je potrošnja gasa najveća. Projekat je vrijedan oko 110 miliona eura. Tako su nam rekli tokom rasprave na Domu naroda koja je vođena u januaru 2021. godine.

Zakonom se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje gasovoda na dužini od oko 180 kilometara na pravcu Zagvozd, u Hrvatskoj, do Posušja, na jugozapadu BiH, te dalje pravca prema Tomislavgradu, Kupresu, Bugojnu, te Novom Travniku i Travniku, sa odvojkom za Mostar. Zakon uređuje i pitanja koja se tiču načina finansiranja, eksproprijacije zemljišta, te infrastrukturu projekta s objektima na gasovodu i tačku interkonekcije.

Važnost alternativnih izvora snabdijevanja 

Duvnjak kaže se stječe utisak da neko svjesno ili nesvjesno usporava realizaciju energetskih projekata koji su pod okriljem Evrospke unije poput Južne interkonekcije BiH i Hrvatske, dodajući kako ne zna šta se više čeka.

- Usvajanjem zakona o alternativnom gasovodu omogućit ćemo bržu prohodnost i uspješnu realizaciju projekta najkasnije do početka 2025. godine, kada je planirano da se okončaju svi radovi. Danas, posebno u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu, možemo prepoznati i shvatiti koliko je bitno osigurati pretpostavke kroz alternativne izvore snabdijevanja i liberalizaciju gasnog tržišta za očuvanje energetske stabilnosti i suverenosti države Bosne i Hercegovine - kazao je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.