open-navfaktor-logo
search
Gust raspored
Dva izjašnjenja o krivnji i jedno suđenje: Ko će se sve danas pojaviti u Sudu Bosne i Hercegovine
U Sudu Bosne i Hercegovine za danas su zakazana čak tri ročišta na kojima će se u ulozi optuženih pojaviti sadašnji ili bivši visoki bh. dužnosnici.
29.01.2021. u 07:47
get url
text

Za 9 sati, u sudnici 6 Suda BiH zakazano je ročište u predmetu "Respiratori", na kojem će se pred sutkinjom za prethodni postupak Enidom Hadžiomerović optuženi u ovom predmetu izjasniti o krivnji.

Podsjetimo, u predmetu "Respiratori" optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Državni Sud je, nakon što je jednom vraćao na doradu, početkom januara potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH u ovom predmetu.

VEZANI TEKST - Medijski spektakl i pravosudna trakavica: Dokad će Tužilaštvo BiH zabavljati javnost slučajem "Respiratori"?

Tužilaštvo Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Predmet se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora u aprilu prošle godine, a koje je FUCZ nabavio posredstvom Srebrene maline.

Predmet "Respiratori", podsjetimo, od samog početka je pretvoren u svojevrstan "relity show", gdje su detalji iz istrage redovno "curili" u probrane medije, dok advokati optuženih tvrde da se radi o dosta "tankom" predmetu kada su dokazi u pitanju, te da je sve montirano.

Istovremeno, u sudnici broj 4 bit će nastavljeno suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, kojem Tužilaštvo na teret stavlja da je zajedno sa suoptuženim pripadnikom OSA-e Muhamedom Pekićem, počinio krivično djelo zloupotreba položaja.

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Tužilaštvo ih je optužilo da su nezakonito izuzeli snimak iz poslovnice BH pošte na kojem se vidi pošiljalac anonimne krivične prijave, a koji je kasnije objavljen u medijima.

Danas bi kao svjedok trebao biti saslušan inspektor FUP-a Elvir Hubijer, nakon čega će Tužilaštvo uložiti materijalne dokaze.

Hubijer bi iskaz trebao dati na okolnosti saslušavanja Amine Ohranović, djevojke posredstvom koje je Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, poslala krivične prijave protiv direktora OSA-e, na kojima je kao pošiljalac navedeno "uposlenici OSA-e".

Na prošlom ročištu saslušani su Čampara i Bubalo, te su tom prilikom oboje ustvrdili da su Mireli prijave navodno dala dvojica uposlenika OSA-e, iako to ranije u istrazi nisu naveli, zbog čega je odbrana ustvrdila da su "naknadno instruisani".

O krivnji će se danas pred sudijom za prethodni postupak izjasniti i nekadašnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, a kojeg je Tužilaštvo BiH, nakon osam godina istrage, optužilo za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

VEZANI TEKST - Ahmetović: Pritisci zbog Srebrenice i osveta Mije Krešića preko rodice Gordane Tadić

Ahmetović se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983), potpisao sa njim ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH. 

Međutim, kako se navodi dalje u optužnici, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

Ahmetović je optužnicu prokomentirao kao "nastavak pritiska na njega kao šefa izbornog štaba 'Moja adresa: Srebrenica'", te kao "rezultat rodbinske veze njegovog tadašnjeg zamjenika Mije Krešića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić".

Ročište je zakazano u 13.30 sati, u sudnici 9.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.