open-navfaktor-logo
search
Ogromne liste čekanja
Dva ljekara iz domova zdravlja Stari Grad i Centar na odmoru, više od 100.000 stanovnika bez pulmologa
Dva doma zdravlja u Sarajevu - Stari Grad i Centar trenutno nemaju nijednog pulmologa.
29.04.2022. u 20:49
get url
text

Dvoje specijalista za plućne bolesti, koji rade u ove dvije zdravstvene ustanove, trenutno su na godišnjem odmoru i neće se, kako nam je rečeno, vratiti do druge polovine narednog mjeseca.

To znači da u ovom trenutku više od 100.000 stanovnika, koji žive na području općina Stari Grad i Centar, nema na raspolaganju nijednog pulmologa.

Ilijaš dva mjeseca bez specijaliste

- Ogroman je pritisak na doktore koji rade u domovima zdravlja Ilidža i Novi Grad jer trenutno pulmologa nemamo mi, Centar i Ilijaš. Ono što mogu ljekari porodične medicine, oni završavaju, ali se već sada stvorila velika lista čekanja. Ako je nešto hitno, porodični ljekar napiše uputnicu meni na Pulmološkom odjelu, a onda, nakon što utvrdimo - šta treba slikati, pacijenta upućujemo u dom zdravlja koji ima pulmologa - kaže medicinska sestra iz Pneumoftiziološkog dispanzera u Domu zdravlja Stari Grad.

Još teža situacija je u Ilijašu. Više od 20.000 osiguranika sa područja Općine Ilijaš dva mjeseca ne mogu kod pulmologa jer Dom zdravlja u ovoj općini uopće nema ovog ljekara specijalistu, pa se pacijenti, prema riječima dr. Nijaza Štitkovca, direktora zdravstvene ustanove, upućuju u Vogošću i Centar.

VEZANI TEKST - Zašto se Vranić i Baltić poigravaju sa pulmolozima i pacijentima: Danima držali dokument u ladici

- Nemamo nikako pulmologa već dugo. Imali smo jednu doktoricu koja je prije dva mjeseca dala otkaz. Od tada se snalazimo na razne načine, pacijente upućujemo tamo gdje ima mjesta. Problem je veliki jer tog kadra jednostavno nema na tržištu - govori Štitkovac.

Do kraja prošle godine Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo imala je 16 pulmologa. Iako su, kako kažu ovi ljekari, i tada jedva stizali pregledati sve pacijente, Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, odlučio je početkom godine pet vrsnih pulmologa poslati u penziju.

U međuvremenu još dvoje specijalista za plućne bolesti otišlo je iz ove u druge zdravstvene ustanove.

Trenutno u JU Dom zdravlja KS ima devet pulmologa, računajući i penzionisanog dr. Muju Hošića, koji će u Domu zdravlja Ilidža raditi do 30. septembra.

Koliko se ljekara javilo na konkurs

Specijalizacija pulmologa traje šest godina, a kako je ranije Faktoru rečeno iz ove javne ustanove, prva tri bi se trebala vratiti tek naredne 2023, a potom još po jedan 2024. i 2025. godine.

VEZANI TEKST - Stanje u JU Dom zdravlja KS: Osam pulmologa na izmaku snaga, ima li Vranić plan kako da riješi problem?

Iako doc. dr. Abel Baltić, direktor, kaže "kako trebamo biti svjesni činjenice da u ovom trenutku ljekara specijalista nema na tržištu rada da ih zlatom plaćate", JU Dom zdravlja KS krajem marta objavila je konkurs za prijem u radni odnos pet pulmologa.

Odete li na zvaničnu stranicu zdravstvene ustanove, vidjet ćete da su se do sada javila tri pulmologa, od čega jedan ne uspunjava uvjete.

Dr. Štitkovac kaže "kako je to samo kap u moru, s obzirom na ogromnu potražnju za ovom vrstom ljekara specijalista".

- Konkurs je u toku, još nije završen, pa ćemo vidjeti koliko će se ljekara na kraju javiti - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.