open-navfaktor-logo
search
Kongres dijaspore BiH
Dva miliona Bosanaca i Hercegovina živi u više od 60 zemalja svijeta, to je veliki potencijal i snaga
Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu.Veliki broj članova Saveza, domaćih institucija svih nivoa, međunarodne zajednice i drugih gostiju prisustvuje  11. kongresu Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.
02.07.2022. u 13:29
get url
text
Svjetski savez dijasapore, Kongres u Sarajevu
Svjetski savez dijasapore, Kongres u Sarajevu

Tokom otvorenja Kongresa predsjednik te asocijacije Hasan Šehović naglasio je da više od dva miliona Bosanaca i Hercegovina živi van domovine u više od 60 zemalja svijeta, što je veliki gubitak za BiH, ali istovremeno i veliki potencijal i snaga koje treba iskoristititi u interesu domovine budući da je među iseljenicima veliki broj obrazovanih i stručnih ljudi koji su se uspješno integrirali u novu sredinu.

Aktivno učešće dijaspore u privrednom razvoju i drugim segmentima napretka domovine onemgućavaju, međutim, nepovoljna legislativa i nedostatak strateškog pristupa u domovini.

Napominjući da je jedan od sadržaja Kongresa panel o temi "Povezani Bosnom i Hercegovinom", Šehović najavljuje dijalog dijaspore s predstavnicima bh. institucija jer iako fizički udaljeni, članovi dijaspore su uvijek srcem u Bosni i Hercegovini i zauvijek je nose u srcu.

Šehović je posthumno izrazio počast istaknutim saradnicima Saveza Ahmetu Kemalu Baysaku i Jovanu Divjaku.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, naglašavajući izuzetno bitnu ulogu dijaspore, pozvao je Bosance i Hercegovine koji žive vani da investiraju u domovinu, a posebno važno, da se registriraju za predstojeće izbore jer njihov masovni izlazak na birališta može učiniti mnogo pozitivnog za BiH te značajno promijeniti političke okolnosti u državi.

- Organizirajte se i uložite napor - poručio je Daferović.
 
- Osim s pandemijom, Bosna i Hercegovina se u proteklom periodu suočila i s teškom unutrašnjom političkom borbom između onih što žele prosperitet, očuvanje mira i stabilnosti zemlje s onima čiji su ciljevi sasvim suprotn, dezintegracijiski, naveo je također. Bilo je uspjeh teškim naporima očuvati stabilnost, ali postignuto je da pažnja i prisustvo međunarodne zajednice opet budu okrenuti ka Bosni i Hercegovini nakon izbijanja rata u Ukrajini. Bosna i Hercegovina je označena kao strateški partner NATO-a – istakao je  Džaferović koji očekuje da će zemlja što prije dobiti kandidatski status za pridruživanje Evropskoj uniji.

U nastavku obraćanja Džaferović je rekao da Bosna i Hercegovina pokušava snažno sarađivati s dijasporom, ali postoje kočničari procesa koji bi značili snaženje države i u tom segmentu, dodaje on izražavajući  opredijeljenost za institucionalne mehanizme saradnje domovine i dijaspore.
 
- Bosna i Hercegovina očekuje podršku dijaspore u vidu konkretnih prijedloga i projekata, rekao je Džaferović pozivajući uspješne ljude koji to mogu da investiraju u domovinu.

On je uvjeren "da ćemo zajedno istrajati na putu da Bosna i Hercegovina postane uspješna, srednje razvijena država".

Ernadina Bajrović je uime Centralne banke Bosne i Hercegovine kazala da je današnji Kongres nastavak saradnje i načina na koji ta institucija izražava podršku Svjetskom savezu u inkluziji dijaspore u ekonomski razvoj domovine.

Na tom planu je urađeno puno toga, dodala je, u čemu realizatore nije omeo ni zastoj u donošenju odgovarajućih političkih odluka i dokumenata.

Bajrović je kazala da doznake iz inostranstva imaju 14 posto udjela u domaćem BDP-u i da je blagi pad zabilježen samo u pandemijskoj 2020. godini, a nakon toga vraćen pozitivni trend u vidu doznaka u vrijednosti od 4,3 milijardi KM godišnje, od čega više od 3 mlijarde KM čine personalni novčani transferi, s daljnjim rastom priliva doznaka u Bosnu i Hercegovinu.

U međuvremenu, rat u Ukrajini je i u zemljama razvijene ekonomiije nametnuo teškoće inflacije, rasta cijena, a posebno cijena energenata, što je Centralnu banku BiH ponukalo da pozove na hitnu reakciju institucija, navela je Bajrović.

Mandat Centralne banke je i da održi monetarnu stabilnost, pa je najavila nastavak nastojanja za očuvanje valutnog odbora i integriteta bh. valute.

Bajrović je potom navela projekte u kojima je Centralna banka BiH sarađivala sa Svjetskom bankom te najavila skoru promociju mobilne aplikacije što će ubrzati transakcije.

- Treba iskoristiti nova tehnološka dostignuća za još jače veze sa dijasporom jer “svi imamo jednu domovinu i samo zajedno možemo odbraniti BiH od izazova u ovom vremenu - zaključila je.

Učesnicima Kongresa obratila se i Emina Lekaj, zastupnica bošnjačke zajednice u Saboru Republike Hrvatske, zemlje u kojoj je registrirano 15 nevladinih organizacija bošnjačke nacionalne manjine.

Lekaj naglašava da je tokom rata u Hrvatskoj, bošnjačka zajednica među prvima dala doprinos u odbrani suvereniteta zemlje te i sad uveliko doprinose u sektorima umjetnosti, kulture, sporta i znanosti. Istovremeno, Bošnjaci rade u na promicanju vlastiutog nacionalnog identiteta jer je važno ukazati da Bosna i Hercegovima ima povijest, kulturu i tradiciju, kao i da je te da je njena budućnost u evropskom društvu.

Azmi Waqar iz asocijacije "Sjećanje na Srebrenicu" (Remembering Srebrenica) u Velikoj Britaniji podsjeća da je 2009. godine usvojena Rezolucija Evropske unije s ciljem da sve zemlje članice obilježavaju dan sjećanja na Srebrenicu, na najveći zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, ali da nijedna članica to nije provela u djelo osim Britanije.

Po njegovim riječima, to je sramotno za sve koji nisu održali riječ iako su obećali da će gajiti sjećanje na žrtve genocida jer je u izazovima s kojima se suočavaja svijet i Bosna i Hercegovina, neophodno znati i prenositi istinu o Srebrenici.

Svjetski savez dijaspore Bosone i Hercegovine osnovan je 2002. godine na prvom kongresu, kada je postao krovna organizacija koja je dala velike rezultate u očuvanju vrijednosti kulture, tradicije, običaja, jezika i svega što ima veze sa Bosnom i Hercegovinom te važi za respektabilan savez i najorganizovaniji oblik udruživanja bh. građana izvan domovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.