open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
Dva miliona za slabije razvijene općine: "Teočak, osim od Vlade TK, nakon poplava ni od koga nije dobio ni marku"
Ugovore o dodjeli sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata, ukupne vrijednosti dva miliona KM, danas je sa načelnicima općina Teočak i Sapna i pomoćnikom načelnika općine Doboj Istok potpisao premijer Tuzlanskog kantona (TK) Irfan Halilagić.
26.09.2023. u 19:21
get url
text
Muminović i Halilagić
Muminović i Halilagić

Ovim činom, saopćeno je iz Vlade TK, stvorili su se preduslovi za početak investicijskih projekata koje će sigurno doprinijeti bržem ekonomskom razvoju i kvalitetnijem životu građana. Dio ovih sredstava bit će usmjeren i na sanaciju šteta od poplava koje su tokom ljeta pogodile područja ovih općina.

- Današnje potpisivanje ugovora je konačna realizacija našeg programa podrške nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama našeg kantona. Radi se o pet općina prema kojima pokazujemo posebnu osjetljivost. I ovaj program je pokazatelj koliko Vlada TK istinski vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih područja i koliko pokušavamo biti solidarni sa onima kojima je naša pomoć potrebnija. Dva miliona KM nisu velika sredstva i sigurno neće riješiti sve probleme u ovim općinama, ali su građanima pokazatelj naše brige i spremnosti da pomažemo - rekao je danas Halilagić te načelnicima zaželio da ulaganja i investicije doprinesu ekonomskom razvoju općina i da uskoro te općine izađu iz ovih nepopularnih ekonomsko–statističkih kategorija.

Danas potpisanim ugovorima za finansiranje projekata u Teočaku odobreno je 606.060,61 KM, Sapni 505.050,51 KM, Čeliću 464.646,46 KM, Kladnju 262.626,26 KM i Doboj Istoku 161.616,16 KM.

- Posebno je za pohvaliti to da je ova stavka u kantonalnom budžetu svake godine sve veća i to nam omogućava da realiziramo značajnije i kvalitetnije projekte. Značajan dio dana odobrenih sredstava planirali smo uložiti u vanjsko uređenje poslovne zone Bilalići. Ranije smo, kroz programe vlada FBiH i TK, izgradili određene objekte i u njima već rade neki privredni subjekti. Ovim sredstvima zaokružujemo cijeli prostor i zaokružujemo jednu funkcionalnu sredinu. Ostala sredstva usmjeravamo u putnu infrastrukturu u skladu sa prioritetima, posebno imajući u vidu poplave koje su nedavno pogodile područje općine Teočak - kazao je načelnik Teočaka Tajib Muminović

On dodaje da je Teočak do sada, osim Vlade TK, ni od koga nije dobio niti jednu konvertibilnu marku pomoći za sanaciju šteta nakon poplava.

- Predsjedništvo je na inicijativu člana Denisa Bećirevića predložilo da Vijeće ministara BiH odobri 100.000 KM pomoći, što Vijeće ministara do danas nije uradilo, a osim telefonskog poziva federalnog ministra poljoprivrede, niko od Vlade FBiH niti je dolazio i nudio, niti pružio pomoć Teočaku - zaključio je Muminović.

Također, načelnici su se danas složili da je sistemsko rješenje podrške nedovoljno razvijenim lokalnim zajednicama jedinstveno sistemsko rješenje u Bosni i Hercegovini te da bi bilo veoma dobro ukoliko bi Federacija BiH ili državni nivo vlasti pokrenuli slične projekte koji bi zadržali mlade osobe u ovim sredinama i pomogli njihov brži i kvalitetniji razvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.