open-navfaktor-logo
search
Ko će vršiti podjelu
Dva mjeseca od uvoza: Iz skladišta FUCZ-a bit će izmješteno 80 respiratora, slijede ispitivanja da li se mogu koristiti
Prije dva mjeseca, 25. aprila na Aerodrom Sarajevo, u jeku pandemije koronavirusa, iz Pekinga je dopremljeno 80 respiratora koje je uvezla firma Srebrena malina.
25.06.2020. u 21:31
get url
text

Preostalih 20 stiglo je 26. maja. Ukupno su plaćeni 10,5 miliona KM. Ni dan-danas oni nisu stavljeni u funkciju, odnosno na raspolaganje zdravstvenim ustanovama i pacijentima. U međuvremenu je uvoz ovih medicinskih uređaja, koji je kupljen novcem Federalne uprave civilne zaštite i Vlade FBiH, postao predmet istrage Tužilaštva BiH.

U sklopu istrage SIPA je privela federalnog premijera Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića. Kasnije su pušteni, uz određene mjere zabrane. Javnost najviše zanima kada će respiratori biti stavljeni u funkciju. Prema riječima vršioca dužnosti direktora FUCZ-a Mustafe Kadribegovića, to se neće još desiti.

-  Osamdeset respiratora u ovom trenutku se nalazi u skladištu FUCZ-a, dok za preostalih 20 nije završena procedura koju vodi uvoznik Srebrena malina. Prvobitno je bilo odlučeno da se respiratori podijele zdravstvenim ustanovama. U međuvremenu je krajem maja otvorena afera i respiratori su ostali u skladištu FUCZ-a. Inspektori Agencije za lijekove i medicinska sredstva po nalogu Tužilaštva BiH utvrdili su da FUCZ ne može vršiti promet medicinskih sredstava, bilo da se radi o respiratorima ili zaštitnim maskama, niti ih skladištiti. U rješenju koje smo dobili od inspekcije naloženo nam je da moramo angažovati veleprometnika ili zdravstvenu ustanovu. Kontaktirali smo četiri veleprometnika, oni nisu imali mogućnosti za skladištenje. Isti odgovor dobili smo i od KCUS-a, SKB-a Mostar, KB "Safet Mujić" Mostar i UKC Tuzla – kaže Kadribegović.

Kako ističe, uskoro bi respiratori ipak mogli biti izmješteni iz skladišta FUCZ-a.

- Moram naglasiti da je FUCZ dužan obavještavati Tužilaštvo BiH gdje se nalaze respiratori. Uputili smo poziv prema 16 trgovačkih firmi s prostora cijele BiH, nakon čega smo prihvatili jednu ponudu. Respiratori bi uskoro trebali biti izmješteni – naglašava Kadribegović.

Istovremeno, radit će se na ispitivanju valjanosti ovih medicinskih uređaja.

- Ispitivanja o upotrebljivosti respiratora vrši Institut za mjeriteljstvo BiH, mada postoje i neke privatne firme. Ulazimo u taj proces, želimo imati službeni stav o valjanosti uređaja – govori Kadribegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.