open-navfaktor-logo
search
Mali vakuum
Dva predsjedavajuća Vijeća ministara BiH: Šta radi Tegeltija, a šta Krišto
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trenutno očito ima dva predsjedavajuća, Zorana Tegeltiju koji predsjedava još aktuelnim sazivom Vijeća ministara, i Borjanu Krišto čije je imenovanje potvrdio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali još nema "svoj" saziv Vijeća ministara.
19.01.2023. u 13:14
get url
text

Tako smo, naprimjer, 13. januara imali priliku pročitati saopćenje iz Vijeća ministara da predsjedavajući Tegeltija čestita pravoslavnu Novu godinu, a isti dan da je predsjedavajuća Krišto razgovarala sa apostolskim nuncijem u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Od Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH tražili smo pojašnjenje koje su trenutno obaveze Tegeltije, a koje Krišto, te šta ko tačno radi. Za pretpostaviti je da oboje primaju plaću.

Umjesto pojašnjenja, iz Vijeća ministara su nam uputili tek jednu rečenicu odgovora da su "prava i dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara regulisana Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom o radu Vijeća ministara".

Nisu naveli u kojim članovima ovog zakona i poslovnika.

Ono što se može pročitati u Zakonu o Vijeću ministara jeste da "predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Zastupnički dom".

To se desilo 28. decembra prošle godine, što znači da je tada Krišto stupila na dužnost.

Zakon o Vijeću ministara BiH

Zakon navodi i da se smatra da je Vijeće ministara uspostavljeno i operativno kada se ispune sljedeći uvjeti: da je predsjedavajući Vijeća ministara imenovan i potvrđen saglasno zakonu (što se desilo); te da da je broj ministara i zamjenika ministara koji su imenovani i potvrđeni saglasno zakonu dovoljan da se osigura da Vijeće ministara može održavati sjednice i donositi odluke ili postupati saglasno ovom zakonu (što se još nije desilo).

- Dok Vijeće ministara ne bude uspostavljeno i operativno saglasno stavu 1. ovog člana, dotadašnje Vijeće ministara ostaje u tehničkom mandatu – dodaje se u Zakonu.

Novi saziv Vijeća ministara BiH još nije uspostavljen. Očekuje se da će se to desiti iduće sedmice. Samim tim "stari" saziv radi u tehničkom mandatu i održava sjednice.

Sjednice, kako se može vidjeti, nakon potvrde imenovanja Krišto saziva i vodi Tegeltija. Posljednja je bila vanredna telefonska i održana je 12. januara. 

Tegeltija također potpisuje i odluke, što se može zaključiti iz objava u Službenom listu Bosne i Hercegovine. Tako je, primjera radi, Tegeltija potpisnik odluke o odobravanju novca iz tekuće rezerve za isplatu jednokratne pomoći zaposlenim u institucijama BiH. Ta odluka je donesena 30. decembra, dva dana nakon potvrde imenovanja Krišto.

Upravo se uoči ove sjednice pojavila dilema ko će sazvati sjednicu, ali je Dževad Mahmutović, pravnik i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, pojasnio da sjednicu saziva Tegeltija, a da Krišto u punom kapacitetu može početi raditi kada bude potvrđeno cijelo Vijeće ministara BiH.

Tegeltija je i na web stranici Vijeća ministara BiH naveden kao predsjedavajući.

Vijeće ministara BiH, Zoran Tegeltija

S druge strane, Krišto je pozvana i otputovala je u Davos na Svjetski ekonomski forum kao novoizabrana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Osim razgovora sa apostolskim nuncijem, Krišto je prethodno, kako je javnosti saopćeno, kao predsjedavajuća telefonski razgovarala sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenovićem, te sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

Interesantno je da su nakon interesovanja medija, saopćenja, koja su upućena u ime "predsjedavajućeg Tegeltije" nakon potvrde imenovanja Krišto, jučer bila, a danas već skinuta sa web stranice Vijeća ministara BiH.

U prethodnom mandatu je Tegeltija na mjestu predsjedavajućeg naslijedio Denisa Zvizdića. Tegeltijino imenovanje je bilo potvrđeno 5. decembra 2019. godine, a Vijeće minstara BiH je bilo kompletirano 23. decembra.

Dan nakon što je potvrđeno imenovanje Tegeltije, dakle 6. decembra, saopćeno je da je Vijeće ministara BiH pod predsjedavanjem Zvizdića održalo hitnu sjednicu. Akt donesen na toj sjednici potpisao je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.