open-navfaktor-logo
search
Politički problem
Dvadeset godina na čekanju: Ko će riješiti pitanje državne imovine, Parlament BiH, Schmidt ili će...
Već 20 godina državna imovina predmetom je sporenja u Bosni i Hercegovini. Te 2004. godine Vijeće za implementaciju mira naredilo je državnim vlastima da riješe ovo pitanje. 
05.01.2024. u 07:34
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

Raspolaganje državnom imovinom zabranjeno je zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Taj zakon propisuje da je ništavna svaka odluka, akt, ugovor ili bilo koji drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom suprotno odredbama Zakona.

On je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta. Zakon o državnoj imovini jedan je od neophodnih uvjeta 5+2 koje BiH mora ispuniti da bi OHR finalizirao svoj boravak u Bosni i Hercegovini.

U decembru 2009. godine objavljen je popis državne imovine obavljen pod pokroviteljstvom OHR-a. Tim OHR-a popisao je ukupno 1.000 jedinica - 979 u BiH i 21 u inostranstvu. Pod jedinicom se podrazumijeva imovina koja se vodi u jednom imovinskom listu. 

U januaru 2011. godine, kako bi spriječio promjenu vlasništva nad državnom imovinom prije nego što Ustavni sud BiH donese konačnu odluku o ustavnosti Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio je nalog o obustavi njegove primjene. Sporni zakon usvojen je u NSRS-u u septembru 2010. godine.

VEZANI TEKST - Išerić: Vlasnik državne imovine je BiH i tačka, neka Schmidt nametne zakon

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2022. godine stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, također usvojen u NSRS-u. U aprilu prošle godine visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se privremeno van snage stavlja Zakon o nepokretnoj imovini RS-a sve do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik negira da država BiH ima svoju imovinu, a u posljednje vrijeme počeo je prijetiti da će ako Schmidt nametne zakon proglasiti samostalnost entiteta RS. 

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero, nebrojeno puto do sada, upozoravao je i pojašnjavao da je prodaja dijela zemljišta bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu mapa puta kojom se treba ići kada je riječ o državnoj imovini i načinu kako zaustaviti njeni krčmljenje i nasilno pebacivanje na entitete. 

Podsjetimo, 2005. godine Dom naroda Parlament BiH usvojio je odluku o prodaji dijela zemljišta u okviru bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu za gradnju zgrade Ambasade SAD-a. 
 
Riječ je o 44.175 kvadratnih metara, a kupoprodajna cijena iznosila je 12,868.503,51 KM. Novac je uplaćen na račun Vijeća ministara BiH. 

Odluka Ustavnog suda BiH U1/11 od 13. jula 2012. godine nedvojbeno je utvrdila da je Bosna i Hercegovina titular vlasništva nad imovinom države Bosne i Hercegovine, ali i titular prava i obaveze da to pitanje reguliše.

Do sada je Ustavni sud BiH donio šest odluka kojima je potvrdio da je državna imovina vlasništvo države Bosne i Hercegovine. BiH je država koja ima kontinuitet vlasništva nad imovinom bivše RBiH, a prema Sporazumu o sukcesiji i imovine koja je pripadala SFRJ, tvrde svi pravni eksperti. BiH nije nastala u Dejtonu 1995, niti je sastavljena od entiteta, ona se sastoji od dva entiteta. A to jasno piše i u Ustavu BiH - Aneksu 4 Dejtonskog sporazuma na čije poštivanje Milorad Dodik se stalno poziva. 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.