open-navfaktor-logo
search
Usvojena odluka
Dvije male hidroelektrane na Bunskim kanalima izbrisane iz Prostornog plana Grada Mostara
Gradsko vijeće Grada Mostara s 25 glasova za usvojilo je danas Odluku o izmjeni i dopuni trenutnog Prostornog plana Grada Mostara iz kojom su izbrisane dvije male hidorelektrane na Bunskim kanalima.
29.11.2022. u 16:08
get url
text

Na ovaj se način višegodišnja borba neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni" i ekoloških udruženja protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u ovom slučaju privodi kraju, saopćili su iz ove grupe građana.

- Današnja odluka Gradskog vijeća Grada Mostara je velika pobjeda svih nas građana koji smo se godinama borili kako bi zaštitili ovaj spomenik prirode. Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku da se lokalitet Bunskih kanala – spomenik prirode, zaštiti od gradnje mHE, međutim nedopustivo je što se brisanje mHE na Bunskim kanalima iskoristilo za dodatne izmjene i dopune Prostornog plana mimo interesa građana Mostara - kazao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana "Stop izgradnji mHE na Buni".

Dodao je kako imaju očekivanja da će brisanje mini hidorelektrana na Bunskim kanalima iz Prostornog plana Grada Mostara biti još jedan razlog da i Vlada HNK-a, zajedno s resornim ministarstvom, u što hitnijem roku donese odluku o raskidu koncesijskog ugovora kako bi se borba građana konačno i završila, a Bunski kanali trajno zaštitili od gradnje bilo kakvih mini hidorelektrana.

Građani dodatno napominju da je brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz trenutnog Prostornog plana Grada Mostara usklađen Prostorni plan Grada Mostara s Prostornim planom više razine, tj. kantona te podsjećaju da je i novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.