open-navfaktor-logo
search
Šta kažu propisi
Dvostruke funkcije: Kada ministri postaju zastupnici i primaju li duplu plaću?
Nekoliko delegata Doma naroda Federalnog parlamenta, među kojima predsjedavajuća Lidija Bradara i šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić, osvojili su mandate za Zastupnički dom ovog parlamenta, a sličnih slučajeva je dosta
21.11.2018. u 08:12
get url
text

Centralna izborna komisija BiH pripremila je i proslijedila kantonalnim skupštinama i parlamentima entiteta i BiH certifikate za izabrane članove zakonodavne vlasti. Neki od njih već su održali konstituirajuće sjednice, a neki bi to trebali učiniti u narednom periodu. Mandate su preuzeli zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske i nekoliko kantonalnih skupština, dok Federalni i Parlament BiH još nisu održali konstituirajuće sjednice.

Kao i nakon ranijih izbora, tako i ovaj put, pojedini delegati, zastupnici i ministri izabrani su u parlamente i skupštine, a i dalje obavljaju trenutne funkcije. Nekoliko delegata Doma naroda Federalnog parlamenta, među kojima predsjedavajuća Lidija Bradara i šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić, osvojili su mandate za Zastupnički dom ovog parlamenta, a sličnih slučajeva je dosta. Šta propisi predviđaju u ovim slučajevima?

Sekretar Doma naroda Federalnog parlamenta Izmir Hadžiavdić podsjetio je na odredbu Ustava FBiH koja glasi: "U Domu naroda ne može vršiti funkciju delegata nijedan zastupnik u Zastupničkom domu niti vijećnik općinskog vijeća". Dakle, onima koji prihvate mandat u Zastupničkom domu automatski prestaje mandat u Domu naroda, općinskom vijeću ili kantonalnoj skupštini. Njihova prava i dužnosti u Zastupničkom domu počinju teći u momentu polaganja zakletve, odnosno prijema certifikata Centralne izborne komisije.

Zastupnički domovi Federalnog i državnog parlamenta još nisu sazvali konstituirajuće sjednice i uručili certifikate zastupnicima, niti su se oni još izjasnili prihvataju li osvojene mandate. Onog trenutka kada prihvate mandat, CIK može utvrditi prestanak mandata u Domu naroda i dodijeliti ga sljedećem kandidatu sa liste sa koje su oni izabrani. Može, ali se ne zna hoće li ili će se možda voditi analogijom kao kada su u pitanju zvaničnici iz izvršne vlasti kojima je zakonom dozvoljeno da obavljaju tu funkciju u tehničkom mandatu, istovremeno sa onom u zastupničkim domovima ili kantonalnim skupštinama. Iz tih razloga iz CIK-a su nedavno poručili da će se izjašnjavati o svakom slučaju ponaosob.

Možda ovo i jeste najbolje rješenje kako bi se izbjeglo da se ponove ranije situacije kada je nekim delegatima utvrđen prestanak mandata, a zamjenske mandate su dobile sljedeće osobe sa liste, koje su na tim pozicijama provele samo mjesec ili manje, do konstituisanja novog saziva, ali su ipak dobile pravo na "bijeli hljeb".

Kada je u pitanju izvršna vlast, situacija je nešto drugačija, pa će tako ministri koji su izabrani u parlamente istovremeno obavljati dužnosti u vladama u tehničkom mandatu, do imenovanja novih vlada. Ovo je definisano odredbom Izbornog zakona BiH.

-Jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posredno izabranu dužnost, osim ako ovim Zakonom nije drugačije regulisano. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, osim u periodu dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovnim izborima u istom izbornom ciklusu – navodi se u Izbornom zakonu.

Nije neobično da veliki broj zvaničnika obavlja dvostruke funkcije. I nakon Općih izbora 2014. godine trećina članova Federalne vlade bili su mjesecima, istovremeno, i u novom sazivu Parlamentu tog entiteta: Nermin Nikšić, Enver Bijedić, Zukan Helez, Rusmir Mesihović, Damir Mašić...

Salmir Kaplan, jedan od njih, koji je sa pozicije federalnog ministra kulture i sporta izabran u Zastupnički dom, prisjetio se tog perioda.

- Otišli smo na konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma i preuzeli certifikate. Do imenovanja nove Vlade FBiH, krajem marta, nisam konzumirao zastupnička prava. Bio sam član Vlade u tehničkom mandatu i nisam dolazio na sjednice u Parlament. Prava iz radnog odnosa ostvarivao sam u Vladi, a tek kada i zvanično više nisam bio njen član, plaću sam počeo dobijati u Parlamentu - kaže nam Kaplan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.