open-navfaktor-logo
search
Skupština i Vlada
Dvostruki aršini ili interes: Smijenili Zalihića, poštedjeli Halilovića
Skupština Kantona Sarajevo podržala je izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na čijem čelu je Fahir Halilović.
01.10.2021. u 18:51
get url
text

Halilović je, podsjećamo, na ovu funkciju imenovan na prijedlog SBB-a i to u novembru 2018. godine.

"Trojka" je Halilovića smijenila u maju ove godine, ali je u junu Općinski sud u Sarajevu donio privremenu sudsku mjeru osiguranja i naredio Vladi KS da obustavi izvršenje rješenja i Halilovića vrati na posao.

VEZANI TEKST - Zalihić: Iz vladajuće koalicije kažu da izvještaj neće biti priznat jer se dovodim u vezu sa SDA

U međuvremenu je Vlada KS na poziciju prvog čovjeka Kantonalne inspekcije imenovala Adisa Mešića, kantonalno-tržišnog inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, na prijedlog Naroda i pravde.

Iako je NiP želio ovu poziciju, sudskom odlukom ostali su bez "fotelje".

Stalno imamo priliku vidjeti kako politika "skida" sa pozicija ljude koji im ne odgovaraju da li po stranačkom ili nekom drugom osnovom. Najsvježiji je primjer smjena Adema Zalihića, direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, čiji su izvještaji "pali" na sjednicama Skupštine iako je Hitna poslovala pozitivno, a napravljeni su značajni iskoraci u radu ove značajne javne zdravstvene ustanove na čijem čelu je bio Zalihić u tom periodu.

Stoga je neuobičajeno da je upravo Halilovićev izvještaj podržala "Trojka" u Skupštini KS.

Postavlja se pitanje jesu li za izvještaj glasali kako bi se dodvorili SBB-u kako bi i dalje imali njihovu podršku kada "zaškripi" na nekim važnim tačkama, da li se boje novih sudskih odluka ukoliko bi išli na opciju da obore izvještaj pa smijene Halilovića ili je posrijedi nešto treće.

Odgovor na ovo pitanje pokušali smo dobiti od zastupnika u Skupštini KS Zvonka Marića.

Marić je podsjetio da je sud vratio Halilovića na posao jer je protivzakonito smijenjen, te da želi da vjeruje da je vladajuća "Trojka" shvatila ozbiljnost greške koju je napravila njegovom smjenom i da su zato glasali i podržali njegov izvještaj.

- To je agencija koja bi trebala biti nezavisna od političkog utjecaja, Vlada je postavila jednog inspektora za direktora i za kojeg se tvrdilo da je u sukobu interesa jer mu je otac zlatar i supruga uposlenica inspekcije. S druge strane, Halilović je pokazao da radi na visokom profesionanom nivou – kazao je Marić, te dodao:

- Želim da im bude nauk da ne mogu raditi protivzakonite radnje kako bi ispunili svoje unutarstranačke interese.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.