open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Džaferović: BiH je dio energetske politike EU-a, očekujemo da svi glasaju za kandidatski status
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je današnja posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen izuzetno značajna za Bosnu i Hercegovinu, uoči sjednice Evropskog vijeća na kojoj će se odlučivati o dodjeli kandidatskog statusa za BiH.
28.10.2022. u 12:42
get url
text

- Izuzetno smo zahvalni Evropskoj komisiji i predsjednici von der Leyen što je dala preporuku za dodjelu kandidatskog statusa za BiH. Kako smo već ranije obaviješteni, preporučen je bezuvjetni kandidatski status, uz očekivanje da, kao država kandidat, napravimo reformske pomake u osam oblasti, kako bismo išli dalje ka otvaranju pregovaračkih poglavlja, što bi bila nova stepenica na evropskom putu - istaknuo je Džaferović u izjavi za Federalnu novinsku agenciju.

U razgovorima sa šefovima vlada i država EU-a, na samitu u Briselu, u junu, Džaferović je dobio informaciju da je pozitivno mišljenje Evropske komisije osnovni preduvjet te je izrazio uvjerenje da će vlade članica Evropske unije ostati dosljedne tome i glasati za kandidatski status.

- Dodjeljivanje kandidatskog statusa imalo bi snažan stabilizirajući efekat. Bio bi osnažen mir u Bosni i Hercegovini, potaknut dalji reformski napredak, te potvrđena snažna geopolitička uloga Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom zapadnom Balkanu - podvukao je Džaferović.

Destabilizacija bi značila ogromne probleme

Istaknuo je da je za stabilnost države poput Bosne i Hercegovine potrebno kretanje naprijed, te kredibilna perspektiva, jer u odsustvu pozitivne agende, kao i reformske stagnacije, unutrašnja politička situacija neće mirovati, već se može očekivati da će se kretati ka daljoj polarizaciji i potkopavanju stabilnosti zbog unutrašnjih tenzija u BiH i agresivnog uplitanja susjednih država.

- Dalja destabilizacija prilika u BiH, kao reakcija na dodatno slabljenje evropske perspektive, značila bi ogromne probleme za građane Bosne i Hercegovine, ali i Evropske unije, o čemu zorno svjedoče implikacije rata u Ukrajini - naglasio je.

Osim geopolitičkih faktora, Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status i zbog pomaka koji su napravljeni, kaže Džaferović, uprkos složenoj političkoj situaciji, a ti pomaci su primijećeni i u izvještaju EK o napretku BiH, koji je nedovoljno brz ali je dokaziv, posebno na polju migracija, regionalnih sporazuma te usklađivanja s vanjskom politikom EU.

- Obavijestili smo predsjednicu von der Leyen da smo, na današnjoj sjednici Predsjedništva održanoj uoči njenog dolaska, usvojili zaključak kojim smo ovlastili predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da na samitu u Berlinu, 3. novembra, parafira tri sporazuma kojima se kreće u implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta u okviru Berlinskog procesa - kazao je Džaferović.

Kako je pojasnio, prema tim sporazumima građani BiH mogu slobodno putovati, samo uz ličnu kartu, u sve države zapadnog Balkana, te bi im bile priznate diplome i stručne kvalifikacije u svim državama.

- Ovo je lijepa vijest, ali da bi sporazumi bili na djelu, potrebno je još da ih, nakon parafiranja u Berlinu, usvoji Predsjedništvo BiH i ratificira Parlament u skladu sa zakonskim rokovima - kazao je.

Dodaje da su s predsjednicom Evropske komisije razgovarali o energetskoj krizi u Evropi, a ona ih je informirala da će Evropska unija uključiti u svoj paket i Bosnu i Hercegovinu, kada je riječ o finansijskoj podršci ranjivim domaćinstvima, u suočavanju s posljedicama energetske krize.

- Bosna i Hercegovina je dio Evropske energetske zajednice, naš cilj je da budemo uključeni u evropski okvir suočavanja s energetskom krizom. Predsjednica von der Leyen je kazala da će institucije BiH biti pozvane da učestvuju na sastancima ministara EU za energetiku, te nas je pozvala da radimo zajedno na Energetskoj mapi puta - potvrdio je Džaferović.

Prelazak sa ruskog gasa na druge izvore gasa

Evropska unija je već u dobroj mjeri prešla s ruskog gasa na druge izvore gasa i to treba da bude cilj i Bosni i Hercegovini, dodao je, jer je u BiH bilo nekih prijedloga da se BiH sada spaja na ruske kanale, ali ako se ide ka Evropskoj uniji onda to ne može biti bh. put, stava je Džaferović.

Predsjednica von der Leyen je pozvala BiH da zajedno sa Evropskom unijom učestvuje u zajedničkim nabavkama gasa i to treba biti put BiH, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, posebno ako se zna da je EU već vrlo efikasno zamijenila ruski gas drugim kanalima.

- Kandidatski status BiH, kao i energetske strateške promjene, kao i ukupne promjene u Evropi, mogu biti prilika za nove iskorake u BiH. Potrebno da, nakon formiranja vlasti, na stolu bude pozitivna agenda, kako bi institucije mogle raditi na projektima od kojih će građani imati koristi, umjesto stagnacije i polarizacije - zaključio je u razgovoru za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je danas u Sarajevo. To je prva posjeta zvaničnika Evropske unije nakon preporuke Komisije za kandidatski status za BiH, što je i jedna od tema razgovora sa zvaničnicima u Bosni i Hercegovini.

Von der Layen se po dolasku u glavni grad BiH sastala sa članovima Predsjedništva BiH, nakon čega je planirano da zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom svečano otvori novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru Vc.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.