open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
Džaferović: BiH je uz civilizirani svijet, ne može biti neutralna kada je u pitanju Ukrajina
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je danas nakon sjednice koju je napustio Milorad Dodik da država Bosna i Hercegovina utvrđuje vanjsku politiku putem svojih institucija.
02.03.2022. u 13:29
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH: Dodik tražio da BiH bude neutralna u vezi sa Ukrajinom, Komšić i Džaferović ga odbili

- I ona je definirana i na snazi je. Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjendištvo BiH, mi moramo da poštujemo te odluke slagali se ili ne sa njima. Moguće je da postoje mišljenja iz entiteta Republika Srpska koja su suprotna, ali to nisu mišljenja Bosne i Hercegovine.  

Dodikovo ponašanje danas je bilo tako da Komšića i mene, bez materijala i konkretnog prijedloga uvuče u raspravu o stanju u Ukrajini pod zahtjevom za zauzimanje stava u vezi sa situacijom u Ukrajini. I onda nakon što je glasao za svoj prijedlog, a nas dvojica protiv, izađe i kaže da Bosna i Hercegovina nema stava.

Nećemo dozvoliti da se na volšeban način pokušavaju mijenjati stavovi u BiH. BiH je uz sav civilizirani svijet, i ne može biti neutralna kada je u pitanju Ukrajina – poručio je Džaferović.  

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva BiH jer druga dva člana Predsjedništva, predsjedavajući Željko Komšić i član Šefik Džaferović, nisu željeli ponovo raspravljati o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini. Dodik je tražio da BiH bude neutralna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.