open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Džaferović: Grabar-Kitarović je optužila cijeli jedan narod, to ne rade ozbiljni političari
Član Predsjedništva BiH naglašava da se Grbara-Kitarović neće pitati o tome šta će se raditi u BiH
29.11.2019. u 14:11
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je, osvrnuvši se na posljednje javne istupe predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović tokom posjete BiH, da najradije uopće ne bi komentirao takve izjave jer se radi o istupu tokom predizborne kampanje u susjednoj Hrvatskoj.

- Međutim, iznesena je jedna stvar koja mene kao čovjeka boli, a gospođa Kitarović nije samo kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske, ona je i aktuelna predsjednica Hrvatske. Ona je svojom izjavom zapravo optužila čitav jedan narod u BiH, kako želi da priskrbi BiH za sebe. To ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne treba da vrijeđaju nikoga, a posebno ne narode – kazao je Džaferović.

Dodaje da je narod na kojeg je Grabar-Kitarović mislila doživio genocid u ovoj zemlji, te da su nad njim izvršeni masovni zločini.

- Protjeran je sa ogromnog dijela teritorije BiH i taj narod se bori za cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na svakom njenom pedlju. Nikada se nećemo proći dok ne realiziramo taj cilj. Retrogradne snage, kojima očigledno i gospođa Kitarović pripada, se zalažu za nešto drugo, za teritorijalne ili etničke podjele. Nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih, ni etničkih podjela u BiH. Izborni zakon se treba promijeniti, ali prije svega se moraju ispoštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu jer danas su obespravljeni unutar BiH oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda. To treba da bude put i mi ćemo slijediti evropske standarde – poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH naglašava da se Grabar-Kitarović neće pitati o tome šta će se raditi u BiH.

- Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem mi, mislim na sve narode, sve građane i sve političke opcije koje postoje unutar BiH – zaključio je Džaferović.

Komentirajući slične nastupe hrvatskih europarlamentaraca, Džaferović je podsjetio kako se pozicija Hrvatske u Evropskoj uniji zloupotrebljava kada je u pitanju BiH, te da su i zvaničnici Evropske unije već shvatili tu stvar.

- Takva politika ne prolazi i ne može proći u Evropskoj uniji. Proći će izbori i u Republici Hrvatskoj. Valja uvijek govoriti hladne glave. Doći će vrijeme kada treba da rješavamo otvorena pitanja, a ona postoje. Hrvatska i BiH su dvije države koje su neobično međusobno upućene jedna na drugu i mi treba da razvijamo dobrosusjedske, prijateljske odnose i da rješavamo otvorena pitanja. Ako ih možemo riješiti dogovorom, dobro ih riješili. Ako ne, onda da uključimo standarde međunarodnog prava i na taj način rješavamo odnose između naših država - kazao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je, govoreći o najavama Milorada Dodika da će Program reformi BiH prije slanja u Brisel biti dostavljen Narodnoj skupštini RS-a, izjavio da sve vrijeme o ovoj temi govori biranim riječima kako ne bi poremetio političku atmosferu u BiH. Ponovio je da je Programom reformi BiH urađen dobar posao za BiH i sve njene građane, te da niti jedan političar ili politika nisu pobjednici ili gubitnici.

- Mi smo donijeli odluku na Predsjedništvu da se Program reformi dostavi putem naše Stalne misije pri NATO savezu u Briselu dan nakon što mandatar za novo Vijeće ministara BiH bude prihvaćen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. To će tako biti urađeno, bez obzira na to hoće li ili neće u međuvremenu neko unutar BiH raspravljati na tu temu. Slanje tog dokumenta u Brisel ne zavisi od bilo kojeg organa unutar BiH - rekao je Džaferović, dodajući da je odluku o slanju Programa reformi u Brisel već donio onaj ko je trebao, a to je Predsjedništvo BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.