open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Dodik sa Sattlerom: Vidan napredak u ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primili su danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije, ambasadora Johanna Sattlera.  
07.10.2020. u 13:43
get url
text

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Sattler predstavio je članovima Predsjedništva BiH Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Izvještaj o Bosni i Hercegovini dio je paketa proširenja koji je komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenje Olivér Várhelyi, zajedno sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, prezentovao Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Kostantovan je vidan napredak u ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije.

U tom kontekstu, pozdravljena je kontinuirana liderska uloga Predsjedništva BiH u reformskom procesu. Članovi Predsjedništva BiH su ocijenili uspješnim susrete sa evropskim zvaničnicima u institucijama u Briselu, te iznijeli uvjerenje da će razgovori sa predstavnicima najvećih institucija Evropske unije dati dodatni podstrek evropskom putu zemlje.

Razgovarajući o kriterijima u Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, konstatovan je ograničen napredak u pojedinim oblastima. Sagovornici su saglasni da je potrebna pojačana dinamika na procesu reforme pravosuđa i javne uprave, te jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo usvajanjem Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan u vrijednosti od devet milijardi eura. Sredstva koja će EU investirati u dugoročni oporavak regije od posljedica pandemije COVID-19, kao i u infrastrukturne projekte, predstavljaju veliki značaj za napredak Bosne i Hercegovine. Ovim paketom pomoći i infrastrukturalnim investicijama ubrzat će se proces evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Sattleru za podršku i kontinuiran angažman na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.