open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Džaferović: Imali smo vanredne sjednice, jedino Dodik nije dao saglasnost da OSBiH gase požare
Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića reagirao je na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa Oružanih snaga BiH u slučajevima gašenja požara.
29.03.2022. u 11:44
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a prozvala Dodika zbog ignorisanja zahtjeva za pomoć u gašenju požara, šta im je odgovorio

Dodik je ranije danas reagirajući na prozivke iz Ambasade SAD-a u BiH da ignoriše zahtjeve za pomoć u gašenju požara, kazao između ostalog da su zahtjevi za angažovanje helikoptera stigli, ali da predsjedavajući Predsjedništva BiH nije zakazao vanrednu sjednicu na kojoj se o njima moglo odlučivati jer odluke nije moguće donositi bez održane sjednice.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Džaferovića je nakon toga odlučio obavijestiti javnost o sljedećim činjenicama: 

- Predsjedništvo BiH je u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31.3.2022. godine. Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega osam uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem.

Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OSBiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OSBiH za gašenje požara.

Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost.

Osim toga, napominjemo da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu.

- Stoga i ovom prilikom pozivamo člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara - navodi se u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.