open-navfaktor-logo
search
Snažan iskorak
Džaferović: Inzko je ispunio obavezu prema žrtvama, svojoj savjesti, ali i Dejtonskom sporazumu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kojom su uspostavljene zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida.
23.07.2021. u 13:22
get url
text

- Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir - kazao je Džaferović.

Negiranje genocida se, kako je dodao, godinama toleriralo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru. Visoki predstavnik je, navodi, postupio ispravno jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince.

- Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru. Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regiji - zaključio je Džaferović, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.