open-navfaktor-logo
search
Bivši član Predsjedništva
Džaferović: Komšić i ja smo mogli za sedam dana imenovati Tegeltiju, ali tada ne bismo imali put u NATO
Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović reagirao je na ocjene da je prošlom sazivu Predsjedništva trebalo 14 mjeseci da imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara, a da je ovaj saziv to uradio u roku od mjesec.
23.12.2022. u 11:35
get url
text

- Tačno je da je to bilo 14 mjeseci, ali je tačno da mi nismo, gospodin Komšić i ja htjeli dati mandat kandidatu političke stranke koja je osporavala NATO put, koja je otvoreno govorila da je NATO put ne interesuje. Tražili smo da taj kandidat poštuje zakone BiH zakone odbrane, odluke Predsjedništva BIH iz 2009. godine, tražili smo da se pošalje Godišnji nacionalni plan. I tačno je da 14 mjeseci nismo imenovali predsjedavajućeg Vijeća ministara zbog prvog Godišnjeg nacionalnog plana, to smo uradili tek onda kada smo na Predsjedništvu usvojili prvi Godišnji nacionalni plan, a kasnije će biti usvojeno i nekoliko drugih planova, izjavio je Džaferović za Hayat.

Dodaje i da je BiH do sada poslala tri Programa reformi odnosno ANP-a i da se nikada u postdejtonskoj BiH nije dogodilo da se predsjedavajući Vijeća ministara imenuje preglasavanjem.

- Danas se mandat daje preglasavanjem jednog člana Predsjedništva BiH, što je također novo, to se prvi put dešava u postdejtonskoj BiH, prvi se puta preglasavanjem imenuje predsjedavajući Vijeća ministara. U situaciji kada o NATO putu nema nikakvog govora, nema nikakve riječi u sporazumu koalicionih političkih snaga. To su dvije potpuno različite stvari, mogli smo i mi u prošlom sazivu, mislim na gospodina Komšića i sebe da za sedam dana imenujemo predsjedavajućeg Vijeća ministara da nismo imali ovu stvar i ovo postavili kao uvjet, jer je potpuno logičan uvjet poštivanje zakona, Ustava, odluka države BiH - navodi Džaferović.

Dodaje i da se nije smjelo desiti da sporazum između "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a prođe bez stavke u putu u NATO.

- U koalicionom sporazumu poslije izbora 2018. godine to je bilo uključeno. Nismo htjeli da potpišemo taj sporazum bez jasnog navođenja NATO saveza i našeg NATO puta. I rekao sam Predsjedništvo BiH nije htjelo da ustupi mandat predsjedavajućem Vijeća ministara dok se nije poslao prvi Godišnji nacionalni plan - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.