open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Džaferović kritizirao dnevni red: Sve stoji ili ide unazad, gdje je sporazum koji je ključ odnosa na zapadnom Balkanu
Sve stoji ili ide unazad, a dokaz za tu tvrdnju je i današnji dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prokomentirao je predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović (SDA).
04.10.2023. u 13:54
get url
text

- Bio sam zaprepašten kada sam dobio poziv na sjednicu, a zaprepaštenje nije prestalo ni nakon dopune dnevnog reda, jer se sjednica organizira na temu osam tačaka dnevnog reda, od toga samo tri zakona i to ona koje su predložile kolege u Zastupničkom domu i kojim se mijenja samo jedan član zakona. Oni jesu korisni. Ali zaprepašten sam na najave i diskusije oko toga kakvo je stanje u BiH, kako možemo naprijed. Htjelo se kazati šta je kobajagi donijela nova vlast u BiH. Ali sve stoji ili ide nazad i dokaz za tvrdnju je dnevni red. Šta je urađeno na evropskom putu BiH? Usvojena su dva invalidna zakona, o VSTV-u i pristupu informacijama, na način suprotan onome kako je EU zagovarala - rekao je Džaferović.

Istakao je da želi skrenuti pažnju da su se na dnevnom redu našla dva sporazuma koja se tiču regionalnog tržišta, a radi se o priznavanju stručnih kvalifikacija određenih zanimanja, ali da je izostao treći sporazum koji je ključ odnosa na zapadnom Balkanu, onaj o slobodi kretanja i prelaska granica samo s ličnom kartom.

- Šta se dogodilo? Taj sporazum je u Berlinu parafirao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Zaustavljen je ili u Vijeću ministara BiH ili u Predsjedništvu BiH. O kakvom napretku onda govorimo. Zašto neko iz većine ne ustane i kaže "tog sporazuma nema iz tih i tih razloga". Sve države zapadnog Balkana ga imaju, jedino BiH i Kosovo, i u tome je razlog zašto se to blokira. Najrigidniji režim prelaska državne granice postoji između BiH i Kosova. Otišlo se u ovoj oblasti korak nazad kao i u Zakonu o VSTV-u. Sve ostalo je predstava - dodao je Džaferović.

Delegat Radovan Kovačević (SNSD) odgovorio je da je BiH "jedna od zemalja koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu".

- Za nas je neprihvatljivo da se potpisuju ili usvajaju bilo kakvi novi sporazumi s Kosovom dok privremena uprava u Prištini ima ovakav tretman ka srpskom narodu. Dok je stanje takvo nećemo podići ruku za potpusivanje bilo kakvih sporazuma sa Kosovom - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.