open-navfaktor-logo
search
Godišnjica Prvog korpusa
Džaferović: Na nama i generacijama koje dolaze je da sačuvamo istinu o pravednoj borbi naših heroja
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je sa Svečane akademije u povodu obilježavanja 30 godina osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH kako svaki dio Bosne i Hercegovine podjednako pripada svim njenim građanima.
01.09.2022. u 21:54
get url
text

On se na početku svog obraćanja zahvalio organizatorima današnje manifestacije na istrajnosti i naporima da sačuvaju uspomenu na herojski put Armije Republike Bosne i Hercegovine i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995.

- Obilježavanje 30. godišnjice Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine je još jedna potvrda takvih napora koji trebaju biti na čast svakome vašem pripadniku, ali i svima nama. Posebnu zahvalnost i poštovanje upućujem porodicama šehida i poginulih boraca Prvog korpusa ARBiH. Danas ih se prisjećamo sa željom da ciljevi njihove borbe ostanu trajno zabilježeni. Nećemo ih zaboraviti. Nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i to vrijeme najvećeg iskušenja za našu domovinu. To nije bila samo odbrana ljudskih života i teritorije već bitka za biće i ideju ove zemlje. Oni su je svojim životima sačuvali. I to će ostati trajno zabilježeno - poručio je Džaferović.

On je kazao da je posljednja agresija na državnost i cjelovitost naše domovine najsvježije svjedočanstvo o žrtvi koju su građani Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine bili spremni podnijeti.

- U potpunoj političkoj, informativnoj i ekonomskoj blokadi kojoj je tokom cijele agresije bio izložen glavni grad naše države, u izuzetno teškoj i složenoj vojno-političkoj situaciji, zahvaljujući pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH i MUP-a RBiH, Sarajevo je odbranjeno, a sa njim i uvjerenje da ćemo sačuvati cjelovitost ove zemlje. U najtežim trenucima borbe za odbranu glavnog grada i opstanak države Bosne i Hercegovine, Prvi korpus na čelu sa generalima Mustafom Hajrulahovićem, Vahidom Karavelićem i Nedžadom Ajnadžićem, dao je svoje najbolje sinove. Među njima i rahmetli Safeta Hadžića, Envera Šehovića i Safeta Zajku, heroje odbrambeno-oslobodilačkog rata. U vrijeme najtežih trenutaka za Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu, oni su vjerovali u njen opstanak i konačnu pobjedu - podsjetio je Džaferović.

Kazao je da nećemo i ne možemo zaboraviti naše heroje koji su položili svoje živote za domovinu koju mi danas imamo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli.

- Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o njihovoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina namjernim izvrtanjem činjenica ikada bude ugrožena - poručio je prdsjedavajući Predsjedništva.

Namjera počinilaca genocida i udruženog zločinačkog poduhvata, podvukao je dalje Džaferović, bila je da se uništi multietničko tkivo našeg društva kroz masovni pokolj, mučenja, silovanja, protjerivanja i pljačku.

- Njihovi sljedbenici i dalje sanjaju o završetku političkog projekta koji je donio krvoproliće cijeloj regiji. Svjedoci smo gotovo svakodnevnih prijetnji otcjepljenjem dijela Bosne i Hercegovine ili zloupotreba dejtonskog ustava raznim blokadama, kako bi nas natjerali da pristanemo na politiku podjele, isključivosti i nejednakosti za sve građane. Svjedoci smo i sve otvorenije podrške naših susjeda takvim politikama u Bosni i Hercegovini, njihovih lobiranja i pritisaka u institucijama Evropske unije kako bi se takvim politikama udovoljilo. Nećemo popustiti pred takvim zahtjevima - kazao je Džaferović.

Dodao je kako će se oni koji žele bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom moratti suočiti sa istinom, spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid i udruženi zločinački poduhvat, kao i negiranje sudski potvrđenih činjenica.

- Ne možete negirati genocid, pružati utočište ratnim zločincima, hapsiti branioce Bosne i Hercegovine, nagrađivati haške osuđenike i potom deklarativno tražiti bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Ne možete zaobilaziti zvanične najviše institucije u Bosni i Hercegovini obilazeći dijelove drugog entiteta ili samo kantone sa većinom jednog naroda. Tako se ne prave prijateljstva sa Bosnom i Hercegovinom. Ovo želim posebno da naglasim: Svaki dio Bosne i Hercegovine podjednako pripada svim njenim građanima - kazao je Džaferović.

Onima koji misle drugačije i koji pod devizom legitimiteta nastoje zadržati i produbiti podjele u našem društvu, poručio je kako to neće uspjeti ostvariti.

- Takvu Bosnu i Hercegovinu više niko neće. Većina naših građana želi modernu, demokratsku, evropsku državu u kojoj će svi imati ista prava. To neće ni Evropska unija. Poruke evropskih zvaničnika su jasne i nedvojbene i odbacuju politiku podjela i etničkog ekskluziviteta - istaknuo je Džaferović.

Dodao je i dase, bez obzira na sve, napredak Bosne i Hercegovine više ne može zaustaviti, te da ogromna većina naših građana želi mir, stabilnost i prosperitet, želi izgraditi zajedničku i sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu.

- Vrijeme je na strani onih koji žele stabilnu Bosnu i Hercegovinu, koji rade za njen napredak i koji žele da je vide sigurnom i prosperitetnom kao članicu Evropske unije i NATO-a. I mi ćemo to ostvariti. U to više nema nikakve sumnje. Bosna i Hercegovina će se postepeno vratiti na ono što je oduvijek bila - mjesto gdje ljudi različitih religija, kultura i identiteta žive zajedno u sigurnosti i napretku. Ali sa gorkim iskustvom u kojem više neće biti mjesta zaboravu i tragičnim greškama koje vode do nekog novog genocida ili udruženog zločinačkog poduhvata. U to budite uvjereni - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.