open-navfaktor-logo
search
Vrijedno radili
Džaferović o pristupnim pregovorima sa EU-om: Vrhunski interes BiH
AUTOR: Fena
12.03.2024. u 13:40
get url
text
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA), komentirajući današnju izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će Komisija preporučiti početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je za Fenu da će svaki dobronamjeran čovjek prema BiH pozdraviti ovakvu odluku, jer to je vrhunski interes BiH.
- Glavni vanjskopolitički ciljevi BiH su prijem u Evropsku uniju i NATO. Ja pozdravljam tu najavu. Nadam se da će tako postupiti i Evropsko vijeće - kazao je Džaferović.
Kaže da bi volio da je BiH i ranije ostvarila taj status.
- U proteklom mandatu smo vrijedno radili da BiH dobije kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, kao i na deblokadi NATO puta pokretanjem MAP-a i dostavljanjem ANP-a. A u ovom mandatu, bez obzira na to što pripadam opozicionoj političkoj stranci, učinili smo sve da BiH što prije dobije status pregovarača za članstvo u EU – rekao je on.
Naveo je da je SDA direktno predlagala zakone kao što su zakon koji je vezan za integritet izbornog procesa, a Klub Bošnjaka je u državnom Domu naroda pokretao inicijative da se usvoji Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
- Prema tome, mi imamo jedan konstruktivan odnos kada je u pitanju evropski put BiH bez obzira na to što smo opozicija, jer mi nikakada nismo i nikada nećemo biti opozicija državi BiH. Hoćemo ovoj nametnoj i nesposobnoj vlasti. Da su usvojeni svi prijedlozi i inicijative koji su dolazili od SDA, BiH bi sigurno i prošli put kada su Evropska komisija i Evropsko vijeće donosili odluke dobila status pregovarača i mislim da bismo imali bolja rješenja i više boljih rješenja unutar BiH. Naprimjer imali bismo usvojene izmjene Izbornog zakona u vezi s integritetom izbornog procesa – zaključio je Džaferović.
Ako Evropska komisija potvrdi najavu Ursule von der Leyen, konačnu odluku o početku pregovora donijet će Evropsko vijeće na sastanku 21. i 22. marta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.