open-navfaktor-logo
search
Sigurnost najvažnija
Džaferović o slučaju Prilepin: Pozdravljam zabranu ulaska u BiH, OSA štiti sigurnost države i građana
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović stao je u zaštitu odluke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH o zabrani ulaska ruskom borcu na stranim ratištima Zaharu Prilepinu.
26.08.2018. u 09:27
get url
text

Džaferović je oštro osudio napade člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Mladena Ivanića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika na OSA-u. Te napade je ocijenio neprimjerenim, neutemeljenim i neodgovornim, ističući da unose osjećaj nesigurnosti i potkopavaju rad sigurnosnih institucija čija je zakonska zadaća zaštita sigurnosti države i građana BiH, navodi se u saopćenju SDA. 

-OSA je u slučaju Prilepin postupila u skladu sa svojom zakonskim obavezom i zadaćom da zaštiti sigurnost BiH u ovakvim slučajevima. Što se tiče osobe kojoj je zabranjen ulazak, ukoliko je zaista riječ o književniku, kako se on predstavlja i kako ga nastoje predstaviti, kazao bih samo da književnici s dobrim namjerama u druge zemlje idu sa knjigama i plemenitim mislima, a ne sa puškama i vojnim uniformama, kako je taj gospodin činio u Ukrajini, što je i javno dokumentovano - poručio je Džaferović.

Džaferović je dodao da institucije zadužene za sigurnost BiH i njenih građana imaju posebnu odgovornost u ovom periodu, s obzirom da pojedini neodgovorni političari neprestano šire strah, prijetnje, mržnju i stvaraju osjećaj krize.

-Imamo posla sa neodgovornim političarima koji nisu svjesni težine i opasnosti koju nosi svaka izgovorena riječ, ili pak, što je još gore, svjesno i namjerno izgovaraju teške i opasne riječi. Naivni su oni koji tvrde da se ovdje radi samo o predizbornoj kampanji. Naprotiv, ovdje se radi o ideologiji zla čiji je krajnji cilj destrukcija BiH i svega što ona jeste i što ona simbolizira. Reakcija Milorada Dodika u ovom slučaju pokazuje da su politici koju on vodi najveći problem institucije BiH koje funkcionišu, dobro rade svoj posao i efikasno izvršavaju svoje zakonske obaveze. Ali neka Dodik dobro zna, bez obzira sviđalo se to ili ne njemu i bilo kojem drugom političaru, institucije BiH, poput OSA-e, će nastaviti raditi svoj posao i izvršavati zakonske zadaće zato jer je to u najboljem interesu svih građana ove zemlje- kazao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na opću sigurnosnu situaciju u BiH, kazavši da je ona ozbiljna i da se dodatno usložnjava uslijed povećane aktivnosti destruktivnih sila i politika koje nasrću na našu državu iznutra i izvana, što zahtijeva brz i odlučan odgovor sigurnosnih agencija BiH.

-Određene aktivnosti, poput ovog pokušaja dovođenja boraca sa ukrajinskog ratišta, praćene sveobuhvatnom kampanjom hibridnih napada, predstavljaju vrlo ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za BiH, kojoj se sigurnosne agencije moraju suprotstaviti brzo i odlučno, koristeći sva raspoloživa sredstva, metode i kapacitete, djelujući u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima BiH-zaključio je Džaferović, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.