open-navfaktor-logo
search
Traži poštovanje BiH
Džaferović o Vučićevim komentarima: Nema potrebe ni za kakvom nervozom
Tokom posljednje posjete Milorada Dodika Beogradu, predsjednik Srbije komentirao je izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića, koju je dao povodom imenovanja novog visokog predstavnika Christiana Scmidta. Džaferović je na to danas rekao da je uvjet za dobre odnose "da susjedi poštuju Bosnu i Hercegovinu onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih".
03.06.2021. u 22:22
get url
text

Na pitanje novinara o komentarima predsjednika Srbije, Džaferović je danas kazao:

VEZANI TEKST-Vučić je kivan na Džaferovića još od susreta u Ljubljani, kaže da "mu se od danas neće pravdati"

- Nema potrebe ni za kakvom nervozom. Odnose treba graditi na principima uzajamnog poštovanja. BiH želi dobre odnose sa svojim susjedima uključujući tu i Srbiju. Jedini uslov jeste da susjedi poštuju BiH onoliko koliko BiH poštuje njih - kazao je Džaferović.

Dodao je da "niko ne treba da se paternalistički odnosi prema Bosni i Hercegovini, te da Srbija stvarno nema nikakve dodirne tačke sa imenovanjem visokog predstavnika u BiH".

- Srbija je kao strana u ratu u Bosni i Hercegovini bila potpisnica Općeg okvirnog sporazuma i nekih od aneksa među kojima je i Aneks X i iz njega proizlaze samo obaveze za Srbiju da pruži podršku radu visokog predstavnika kako bi on mogao što uspješnije da provede svoj mandat u vezi sa civilnim aspektima sporazuma - kazao je Džaferović.

"Što se tiče prigovora gospodina Vučića u vezi sa samitom Brdo-Brijuni, moram reći da sam ja tamo ukazao na otvorena pitanja između Srbije i BiH, i nisam dobio odgovore na ova pitanja a ona moraju biti riješena jer nemoguće je graditi bolje odnose tako što ćete gurati stvari pod tepih", zaključio je član Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.