open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Džaferović odgovorio Čoviću: Neće vam proći ono što je u nekim krugovima obećano, što je cijena ovakve većine
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobio je danas rukovodstvo. Glasovima delegata iz NiP-a, HDZ-a i SNSD-a u Kolegij doma izabrani su Dragan Čović, Kemal Ademović i Nikola Špirić, koji će obavljati dužnost predsjedavajućeg doma. Klub Bošnjaka je predložio Šefika Džaferovića u rukovodstvo Doma, ali je Ademović predložio samoga sebe i dobio podršku delegata HDZ-a i SNSD-a. 
16.02.2023. u 14:13
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD izabrali Ademovića u rukovodstvo Doma naroda mimo volje Kluba Bošnjaka

Nakon izbora obratio se Džaferović. Čestitao je na izboru, ali... 

- Čestitam Kolegiju, to je neki elementarni red bez obzira na stavove koje imamo kada su posrijedi neka kadrovska rješenja. Želim da ovaj dom radi dobro i uspješno, da odgovori zadatku koji se nalazi pred njim. Međutim, nismo dobro počeli. 

Ovdje smo vidjeli, zapravo, intencije protiv volje praktično cijelog jednog kluba, a ne protiv nekih rješenja. Pada u vodu sve ovo što smo čuli u uvodnom obraćanju nakon izbora Dragana Čovića. 

Gospodine Čoviću, prvo bih Vas molio kada diskutirate da govorite istinu. Nije SDA blokirala izbor sudija Ustavnog suda FBiH, nije SDA davala izjave kako nema Vlade FBiH dok se izborini zakon ne usvoji, nije SDA odbijala da imenuje nedostajuće ministre u Vladi FBiH. Vi ste šampion blokade Federacije i to je jedina istina. Nemojte da na ovaj način zamajavamo javnost. Ja ću Vam to uvijek kazati ovdje. Poštovat ću vas kao člana Kolegija, ali uvijek ću Vam reći šta mislim i govoriti činjenicama - kazao je Džaferović referirajući se na Čovićevo izlaganje. 

Podsjetio je u vezi s pitanjem legitimnog predstavljanja naroda o kojem je Čović govorio, da se članovi Predsjedništva BiH biraju u skladu i sa Ustavom BiH. 

- A Ustav kaže da članove Predsjedništva biraju građani i tako će i ostati. Biraju se iz određenog naroda, od strane građana. Nikada mi nećemo prihvatiti etničku podjelu prilikom izbora članova Predsjedništva. Mi imamo obavezu da implementiramo odluke Evropskog suda za ljudska prava i to je naš prioritetni zadatak. 

Dom naroda je nešto što je sasvim drugačije i ako ima igdje tog etničkog, ono je u Domu naroda. Nisam sretan što je on tu, ali pravo da Vam kažem, drago mi je da ste vi po prvi put pokazali, neki dan u Parlamentu Federacije, a sada u ovom domu, da niste spremni da poštujete to etničko. Pa uredu, nikakava to prijetnja nije. To je jednostavno najava jedne nove i drugačije prakse - kazao je Džaferović. 

VEZANI TEKST - Čović držao lekciju o legitimnom predstavljanju, druge optužio za osam godina blokade Vlade FBiH

Dodao je da će SDA, stranka kojoj pripada, kao i delegati drugih stranaka iz Kluba Bošnjaka, biti "sjajna podrška za sve što bude dobro za državu". 

- Nemojte nikada sumnjati. Mi nikada nismo bili opozicija državi. Bit ćemo opozicija vama, ne državi. Nikada. I da znate, nikada ništa neće proći od onoga što je dogovoreno i možda u nekim krugovima obećano kada je cijena uspostave ovakve parlamentarne većine u pitanju. 

Ustav, zakoni, Evropska konvencija, odluke Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava, Haškog tribunala..., to su za nas kameni temeljci i kameni međaši na kojima ćemo graditi svoju političku strategiju djelujući u ovom domu - potcrtao je Džaferović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.