open-navfaktor-logo
search
Uspješna posjeta
Džaferović: Pakistan je bio uz nas kad nam je bilo najteže, ojačali smo dobre, prijateljske odnose
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović okončao je danas, kako je kazao u razgovoru za Fenu, uspješnu dvodnevnu posjetu Islamskoj Republici Pakistan.
05.11.2020. u 21:04
get url
text

Nakon što je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da Džaferović otputuje u Pakistan za nju su se i najbolje pripremili kako bi ta posjeta imala rezultate za BiH, a prije svega, naveo je, ojačani su dobri prijateljski odnosi između dviju zemalja te je otvorena perspektiva za njihovo unapređenje.

- Pakistan je prijateljska zemlja BiH i obrnuto. Pakistan je bio uz nas kada nam je bilo najteže jer su pakistanski vojnici učestvovali u UNPROFOR-u te u jedinicama SFOR-a radeći na stabilizaciji mira u BiH. Uvijek su osjećali teškoće koje smo mi doživljavali. To mogu samo prijatelji. Zato smo ovom posjetom te prijateljske odnose potvrdili i uvjeren sam i osnažili - kazao je Džaferović.

Naglasio je kako je tokom susreta razgovarano i o ekonomskoj saradnji koja sada na godišnjem nivou iznosi 4,5 miliona eura što je nezadovoljavajuće jer su potencijali brojni.

Organizirani su sastanaci s predstavnicima privrednika i privrednih komora te ministrom ekonomije gdje se tragalo za načinima kako pojačati ekonomsku saradnju te je Džaferović izrazio uvjerenje da će se to i dogoditi u narednom periodu.

Mješovita grupa za ekonomsku saradnju između BiH i Pakistana također bi trebala početi rad već početkom naredne godine, a Džaferović je izrazio nadu da će se ona usmjeriti ka konkretnim projektima kako bi se saglede koje su to sve mogućnosti robne razmjene.

- Ovim su se otvorila brojna područja, a sada je do Vijeća ministara BiH, vlada na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i do pojedinih ministarstava. Vrata su im otvorena kada je Pakistan u pitanju između ostaloga i ovom posjetom - stava je Džaferović.

Kao važan segment posjete izdvojio je potpisivanje dva sporazuma od kojih se jedan odnosi na naučno-tehnološku saradnju, a drugi na pitanje readmisije koji će pomoći BiH da se uspješnije nosi s migrantskom krizom.

- Potpisani sporazum neće riješiti migrantsku krizu jer je od ukupnog broja migranata koji su u BiH 25 ili 30 posto iz Pakistana, ali će pomoći se uspješnije nosimo s tim zaista velikim problemom - pojasnio je Džaferović.

Smatra da BiH u borbi s migrantskom krizom prije svega štiti svoju istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom preko koje migranti i dolaze u BiH.

- Dobili smo ovaj sporazum s Pakistanom koji mnoge države nisu mogle da dobiju. BiH je dobila pristanak pakistanske strane da se to realizira, zbog čega im zahvaljujem - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Predsjednik Islamske Republike Pakistan Arif Alvi uručio je danas Džaferoviću najviše državno odlikovanje Nishan-e-Pakistan.

Džaferović kaže da je to velika čast za njegovu domovinu Bosnu i Hercegovinu i za njega lično jer je to priznanje za državu koju predstavlja.

- To je priznanje za sve nas. Radi se o priznanju koje će dodatno i samo po sebi učvrstiti naše dobre prijateljske odnose. Zahvaljujem se predsjedniku Pakistana jer u meni prepoznao osobu koju treba uvrstiti u red onih koji su do sada primili ovo prestižno priznanje - zaključio je Džaferović.

Dobitnici tog odlikovanja, od utemeljenja do danas, između ostalih su kraljica Elizabeta II, Nelson Mendela, predsjednik Južne Afrike, katarski emir al Thani, saudijski kralj Abdullah, japanski car Akihito, turski predsjednici Abdullah Gul i Reccep Tajip Erdogan, predsjednik Kine Xi Jinping, nekadašnji premijer Malezije Mohamad Mahathir te bivši američki predsjednik Richard Nixon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.