open-navfaktor-logo
search
Prijetnja miru
Džaferović podržao odluku Evropskog parlamenta: Sankcije Dodiku su jedina opcija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entitet RS jasno nazivaju secesionističkim, te se poziva Vijeće Evropske unije na uvođenje sankcija Dodiku i njegovim saradnicima.
17.02.2022. u 16:36
get url
text

VEZANI TEKST - Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

- Više od dvije trećine zastupnika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti entiteta RS kao neustavne i secesionističke. Jako je važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost - kazao je Džaferović.

Dodik je, dodaje Džaferović, odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Daytonskog sporazuma.

- Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru. Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džerovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.