open-navfaktor-logo
search
O odluci Velike Britanije
Džaferović: Pozdravljam britanske sankcije Dodiku, očekujem od država EU-a da urade isto
Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predstavlja opravdanu odluku, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
11.04.2022. u 14:31
get url
text

- Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reaguje kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta RS.

Čitavim nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije. Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS-a predvođene Dodikom podržavaju ovu agresiju.

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koristim ovu priliku da ponovim poziv i državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede – naveo je Džaferović.

Podsjećamo, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva danas je saopćila da je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.