open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Džaferović: Presuda Mujanoviću politički motivisan progon, Srbija štiti osumnjičene za genocid
Presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima Bosne i Hercegovine, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
09.05.2022. u 16:20
get url
text

- Srbija je u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine, te kao država agresor nema kredibilitet da procesuira građane Bosne i Hercegovine. To su potvrdili i sudovi u Londonu i Beču, u slučajevima Divjak i Ganić, kada su jasno kazali da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces. Ako postoji osnov, Huseinu Mujanoviću je mogao suditi samo Sud BiH, a pošto je Srbija sve vrijeme to odbijala, ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motivisan progon - rekao je Džaferović.

Ističe da je licemjerna najava zvaničnika Srbije na čelu sa predsjednikom te države Aleksandra Vučića da će okončati ovu praksu.

- To je sasvim jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane Bosne i Hercegovine, što ne može ostati bez posljedica na odnose između dvije države. U predstojećem periodu institucije države Bosne i Hercegovine će intenzivirati komunikaciju prema institucijama Evropske unije i državama članicama o tome da Srbija, kao kandidat za EU, pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, odugovlači suđenje za ubistvo 1.300 Bošnjaka u Kravici i pruža zaštitu od suđenja visokim oficirima pri Glavnom štabu VRS-a Svetozaru Kosoriću, Radoslavu Jankoviću, Milomiru Savčiću i Brani Pećancu koji se terete za genocid u Srebrenici, čime najbolje pokazuje kontinuitet svojih namjera prema BiH i bošnjačkom narodu - ističe Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.