open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Presuda Osmanoviću je sramotan udar na pravdu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osvrnuvši se na presudu u Beogradu Osmanu Osmanović, borcu Armije Republike Bosne i Hercegovine kaže da je presuda sramotan udar na pravdu.
18.03.2022. u 19:48
get url
text

- Presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između BiH i Srbije.

Cijeli proces protiv Osmanovića je vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države. Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret.

Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem - navodi Džaferović i dodaje:

- Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.

Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.