open-navfaktor-logo
search
U Briselu
Džaferović razgovarao s Ursulom von der Leyen o potrebi provođenja izbora
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.
30.03.2022. u 19:18
get url
text

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji, sa naglaskom na unilateralne poteze vlasti entiteta RS kojima se ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

Posebna tema razgovora bile su implikacije ruske agresije na Ukrajinu na zapadni Balkan, posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini i djelovanju ruskog utjecaja unutar BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima aktera unutar BiH koji, kao dio ruskog utjecaja, trenutno opsturiraju provođenje EU sankcija prema Rusiji kojima se BiH na najvišem nivou pridružila.

VEZANI TEKST - Džaferović u Briselu: Kandidatski status za BiH kao geostrateška odluka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednice Evropske komisije dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini što bi imalo izuzetan značaj za stabilizaciju prilika u BiH.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ne želi izbjeći svoje obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, ali da želi isti tretman kao i druge države u smislu dobijanja kandidatskog statusa po ubrzanoj proceduri zbog geopolitičkih i sigurnosnih imperativa, naročito jer je Bosna i Hercegovina pod snažnim pritiskom ruskog utjecaja.

Razgovarano je o aktivnostima koje su imale za cilj provođenje ograničenih ustavnih i izbornih reformi, u skladu sa zahtjevom Evropske komisije da BiH provede presude Evropskog suda za ljudska prava.

Džaferović je potcrtao potrebu provođenja izbora u zakonskim terminima, jer je dovođenje u pitanje zakonskog automatizma u vezi s ovim direktan put u suspenziju demokratskog procesa i destabilizaciju najvišeg stepena.

Zahvalio je predsjednici Evropske komisije za sve što je učinila i što i dalje čini za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Džaferovićevog ureda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.