open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Džaferović: Ruski potezi u Ukrajini oživljavaju snove o "velikoj Srbiji"
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za TRT World komentirao je rusku invaziju na Ukrajinu, a govorio je i o utjecaju rata u Ukrajini Balkan.
14.03.2022. u 17:58
get url
text

Na pitanje smatra li da se sukob u Ukrajini može proširiti i na Balkan, Džaferović smatra da Balkan nije blizu Rusiji kao što je to Ukrajina, te da je znatno teže očekivati takav scenarij.

- Između Rusije i nas nalazi se NATO prostor. Međutim iako se Rusija ne dodiruje sa Zapadnim Balkanom određena opasnost postoji. Milorad Dodik je samo šest dana nakon sastanka u Moskvi s Putinom, otpočeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je zaključke kojima se narušava Dejtonski sporazum i 27 godine njegove implementacije. Dodik nas želi vratiti u 1995. kada su se svi u Bosni i Hercegovini gledali preko nišana. To je opasno i to se mora zaustaviti. Odgovornost za to imaju prije svega NATO i EU - kazao je Džaferović za TRT World.

Ljudi u Bosni i Hercegovini se, kaže Džaferović, suosjećaju sa Ukrajinom i njenim narodom.

- Politički lideri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda osudili su agresiju na Ukrajinu. Jedino je Milorad Dodik pokušavao opstruirati da se Bosna i Hercegovina pridruži osudi ruske agresije u UN-u, ali nije uspio. Ljude u Kijevu (koji se bore za goli život nazvao) je "naoružanim bandama". Istovremeno, više puta je iskazao razumijevanje za postupke Rusije. Time je pokazao da nema saosjećanja za žrtve i da u političkom smislu da ne pripada Evropi. Čak i ako je bilo nekih iluzija, euroatlanskoj zajednici mora biti sada jasno s kim ima posla kada je u pitanju Dodik - kazao je.

Komentirao je i proruske proteste u Srbiji, istakavši da su vlasti u Srbiji i RS-u proruski raspoloženi, te da naklono gledaju na proruske militantne organizacije.

- Ruski potezi u Ukrajinu oživljavaju snove o Velikoj Srbiji. Mnogi u Rusiji vide snagu koja bi ih podržala da podijele Bosnu i Hercegovinu i pripoje dio njene teritorije Srbiji. Zato smo čuli poruke iz NATO-a da je Bosna i Hercegovina pod rizikom. I zato nam treba podrška NATO-a, a mi ćemo se u svakom slučaju boriti do kraja za Bosnu i Hercegovinu - rekao je on.

Dodaje da BiH u budućnosti vidi kao članicu EU i NATO saveza.

- Brojne članice Evropske unije i NATO saveza imale su probleme kakve ima Bosna i Hercegovina. Te su se države sporile oko granica, imale su snažne međuetničke napetosti i slično, ali mnoga od tih pitanja su relaksirana kroz ulazak tih zemalja u sistem EU i NATO-a. Siguran sam da bi i Bosna i Hercegovina mnoge od svojih problema riješila kada bi postala članica EU i NATO-a - smatra Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.