open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović s Beyerom: Schmidtovi prijedlozi su zabrinjavajući, politika prijetnji ne smije biti nagrađena
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je zastupnika i izvjestioca CDU u Bundestagu za BiH Petera Beyera, s kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH, s naglaskom na krizu u proteklih godinu dana, kao i na predstojeće izbore.
21.07.2022. u 17:30
get url
text

Predsjedavajući Džaferović je kazao da su jako zabrinjavajući navodni prijedlozi Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona koji su procurili u javnost.

Dodao je da proces izborne reforme ne smije imati cilj da se jednoj političkoj stranci zagarantuje vječna pozicija u vlasti, te da je nedemokratski uskraćivati pravo nekome da bude izabran u zakonodavni dom, samo zbog toga što ne pripada većinskoj već manjinskoj etničkoj skupini u kantonu u kojem živi.

Džaferović je kazao da politike prijetnji i ucjena ne smiju biti nagrađene, jer bi to ohrabrilo destruktivno ponašanje i vodilo u krizu s nesagledivim posljedicama.

Razgovarano je o implikacijama agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

Također, razgovarano je o euroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, te ulozi Njemačke kada je u pitanju podrška integracijama, te regionalnoj stabilnosti i saradnji - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.