open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović s delegacijom ANUBiH: Kako riješiti problem upisa u Registar pravnih lica
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas delegaciju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).
20.05.2021. u 15:18
get url
text

Predsjednik ANUBiH akademik Muris Čićić informirao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o projektima i planovima ANUBiH, a naročita pažnja posvećena je projektu izrade Enciklopedije Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora bilo je pitanje podrške državnih organa Akademiji nauka i umjetnosti BiH, a u fokusu je bilo odbijanje Ministarstva pravde BiH da izvrši upis ANUBiH u Registar pravnih lica BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović pozvao je Ministarstvo pravde BiH da provede odluku Ustavnog suda BiH i izvrši svoje obaveze prema ANUBiH, te je naglasio da, u protivnom, pravosudne institucije moraju pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih u Ministarstvu pravde, jer je neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i na međunarodnoj sceni, a delegacija ANUBiH iskazala je, u tom kontekstu, veliku podršku naporima koji se poduzimaju u svrhu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez kao najbolji okvir za stabilizaciju, jačanje mira i put ka prosperitetu. ​​​​​​​

Član Predsjedništva BiH Džaferović prihvatio je poziv rukovodstva ANUBiH da bude pokrovitelj svečane sjednice koja će biti organizirana u mjesecu oktobru ove godine u povodu 70. godišnjice osnivanja ANUBiH.


Delegaciju Akademije nauka i umjetnosti BiH, pored akademika Murisa Čičića, činili su i potpredsjednici ANUBiH akademik Mirko Pejanović i akademik Lidija Lincender Cvijetić, te generalni sekretar ANUBiH Asif Šabanović i sekretar ANUBiH Amra Avdagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.