open-navfaktor-logo
search
Susreti
Džaferović sa europarlamentarcima: Neustavne odluke NSRS-a moraju biti povučene
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeom Franzom (Zeleni) i koordinatorom Grupe Evropske narodne stranke (EPP) za vanjsku politiku Michaelom Gahlerom.
24.03.2022. u 13:57
get url
text

Sastao se i sa delegacijom Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, koju su činili Dietmar Koster, Thijs Reuten i Andreas Schieder. Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u kontekstu implikacija agresije na Ukrajinu na Bosnu i Hercegovinu, kao i unilateralnih poteza vlasti entiteta RS protiv Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Džaferović je istaknuo da sve neustavne odluke koje je usvojila Narodna skupština RS moraju biti povučene, jer je to jedini način da se osigura stabilnost i sigurnost, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Dodao je da svi koji pokušavaju unilateralno oteti nadležnosti države vrše de facto secesionistički projekat, te direktno potkopavaju sistem odnosa utvrđen kroz implementaciju mira. Posebna tema razgovora bili su pregovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama.

Džaferović je kazao da Bosna i Hercegovina ima važeće izborno zakonodavstvo na osnovu kojeg su provedeni prethodni izbori, te da naredni izbori moraju biti provedeni u zakonskom roku, a da se politički dijalog u svrhu implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava treba nastaviti bez ucjena i prijetnji sprečavanjem izbora.

Zatražio je podršku Evropskog parlamenta za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji, koji bi bio jasna poruka građanima Bosne i Hercegovine o evropskoj perspektivi i stabilnosti koju ona nosi sa sobom, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.