open-navfaktor-logo
search
Sastanak u New Yorku
Džaferović sa Guterresom: Međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antoniom Guterresom. Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku. 
21.09.2022. u 10:28
get url
text

Kako je saopćeno iz Džaferovićevog kabineta, razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini, a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je i o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, a poseban fokus stavljen je na predstojeću raspravu na Vijeću sigurnosti o misiji EUFOR-a.

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da bi bilo dobro da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibiltet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90-ih godina.

Džaferović se sastao i sa pomoćnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida Aliceom Wairimu Nderitu.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.