open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa Osmanijem: Evropski put zemalja zapadnog Balkana nema alternativu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija koji se nalazi u radnoj posjeti našoj zemlji.
15.04.2022. u 12:44
get url
text

Tokom razgovora ocijenjeno je da su ukupni odnosi i saradnja BiH i Sjeverne Makedonije dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem, naročito u oblasti ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje.

Konstantovano je da nisu iskorištene sve mogućnosti za razvoj odnosa, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja. Izražena je namjera da se u budućnosti iskoriste potencijali za jačanje ekonomskih odnosa i povećanje robne razmjene. Istaknuta je i važnost održavanja dinamike dijaloga na visokom i najvišem nivou, koji će dodatno osnažiti bilateralnu saradnju dvije zemlje.

Govoreći o evropskom putu zemalja zapadnog Balkana, rečeno je da on nema alternativu i da predstavlja zajednički interes regije, a i Evropske unije. Predsjedavajući Džaferović je podržao deblokadu procesa pristupanja Sjeverne Makedonije u EU i početak pregovara za prijem u punopravno članstvo.

Razgovarano je o benefitima koje donose brojne regionalne inicijative i koje imaju za cilj jačanje saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za ekonomski razvoj i stabilnost regije.

Sastanku su prisustvovali savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Boško Tomić, te savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Slaven Kovačević, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković također se sastala sa Osmanijem te je, između ostalog, podržala ideju Osmanija da se okupe ministri vanjskih poslova iz regije i u novim okolnostima upute zajednički apel za ubrzanje evropskih integracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.