open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović sa predsjednikom Britanskog parlamenta: BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Lindsayjem Hoyleom i Sveparlamentarnom grupom za BiH.
13.07.2022. u 07:49
get url
text

Zahvalio je Parlamentu UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na organizaciji komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i kontinuiranoj podršci UK Velike Britanije i Sjeverne Irske borbi za istinu i pravdu.

Džaferović je istaknuo da se Ujedinjeno Kraljevstvo izdvaja među drugim državama time što organizuje državni program komemoracije genocida u Srebrenici, te provodi široki niz aktivnosti u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, počevši od najvišeg državnog nivoa pa do lokalnih zajednica i škola.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i izazovima miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Tema razgovora bila je i utjecaj ruske agresije Ukrajine na političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. 

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Parlamentu, a posebno članovima Svepartijske parlamentarne grupe za BiH kojom predsjedava zastupnica Alicia Kearns, na snažnom angažmanu u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, te na odlučnoj podršci u najtežim trenucima krize tokom proteklih godinu dana.

Istaknuto je da su britanske institucije u proteklom periodu pokazale da BiH ima posvećene prijatelje na koje može računati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.