open-navfaktor-logo
search
Brisel
Džaferović: Sasvim je sigurno da će veza evropske administracije i BiH biti čvršća i bliža
U budućnosti će biti mnogo čvršća i bliža veza između evropske administracije i Bosne i Hercegovine sve do momenta dok BiH ne postane članica Evropske unije, poručio je u četvrtak za Anadolu Agency predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon današnjeg samita Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu.
23.06.2022. u 15:43
get url
text

Džaferović je u razgovoru za Anadoliju kazao kako se radi se o vrlo korisnom sastanku Evropskog vijeća i država Zapadnog Balkana, koje su aspiratnice za članstvo u Evropskoj uniji. Dodao je kako je riječ o razmjeni mišljenja o stanju svijetu, Evropi, Evropskoj uniji, državama zapadnog Balkana.

Radi se o razmjeni mišljenja o stanju u svijetu, Evropi, Evropskoj uniji, državama zapadnog Balkana. Sasvim sigurno je, kazao je Džaferović, da je to bio jedan vrlo koristan sastanak.

- Ono što je moj osnovni zaključak nakon ovog sastanka je da će u budućnosti biti mnogo čvršća veza između Evropske unije i država zapadnog Balkana sve do momenta dok te države ne postanu članice EU-a. Ta veza će sasvim sigurno biti čvršća, bit će veća posvećenost evropske administracije prema državama zapadnog Balkana, bit će veći fokus na ispunjavanju uvjeta za članstvo - naglasio je Džaferović.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Džaferović je kazao kako je danas zagovarao da se BiH zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom dodijeli kandidatski status.

- Vidjet ćemo kako će se ta stvar odvijati danas i sutra na Evropskom vijeću, ne znam kako će se završiti, ali sasvim sigurno znam da će u budućnosti biti mnogo čvršća i bliža veza između evropske administracije i BiH sve do momenta dok BiH ne postane članica EU-a - kazao je Džaferović.

Dodao je kako je njegov utisak sa današnjeg sastanka da je neupitna evropska perspektiva svih država zapadnog Balkana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.